Музикален сбор "Картола" - Ревю


Този уикенд (между 28-ми и 30-ти август) на територията на спортен комплекс "Картола" в местността Хайдушки поляни (Родопите) се проведе доста интересен и запомнящ се музикален сбор. В разнообразната програма на събитието бяха засегнати множество музикални стилове (Drum and Bass, Hip-Hop, House, Punk, Rock, етно-музика и други) и активности (базар на плочи, обмен на информация). Сред изпълнителите на сцената видяхме добре познатите DnB артисти HydraShock и Basic (digitalNIGHTMAREZ), PK8000, Sechnia и Scop (Sketches), Ctrl+J (Metafiziq), хип-хоп гурото DJ Skill и други интересни артисти.

Идеята на организатора на събитието (който беше основен двигател на музикалната програма) беше да се представят всичките страни на музиката и да се създаде събитие, което да обедини феновете, а не да ги разделя на групи, стилове, предпочитания и (най-вече) предразсъдъци. На импровизираната сцена, изградена от бали слама, борови клони и други еко метериали, се представиха много стилове и течения от различни музикални епохи. Голяма част от селекцията беше представена на винили, което допринесе за доброто качество на звука.

Събитието беше уникално по своята идея и изпълнение. По време на музикалния сбор двама участници в поредицата Bass Blog Mix празнуваха и Рожден ден. На 28-ми празнуваше Sechnia, а на 30-ти - PK8000. Но честно казано, музика има навсякъде, изпълнители - също. Винаги има повод за събиране и забавление. На Музикален сбор "Картола" обаче имаше имаше и други три неща, които превърнаха това събитие в незабравимо за всеки посетител преживяване:

- Родопите - има нещо мистично в тази обширна и величествена планина. Освен необятната природа, множеството заредени с енергия места и динамичната история на региона са били вдъхновение за много музикални творци през вековете. Още от дълбока древност музиката е озвучавала това райско кътче. Легендите разказват как Орфей е творил, гледайки от планината. Песента "Излел е Дельо хайдутин", която вече десетилетия обикаля космоса, също е създадена в Родопите. Не случайно съборът в Рожен събира ежегодно десетки хиляди почитатели на българската народна музика и култура. Музиката е неизменна част от Родопите.

- Мястото - когато кажеш на някой, който е израснал в бетонната джунгла на големия град, че дадено място е "магическо", той ще приеме тези думи като рекламен трик, предназначен за далечните туристи. Но на Хайдушки поляни наистина има нещо свръхестествено. Гледката предлага необятни върхове и възвишения до края на хоризонта. Чистата вода и чистият въздух ти дават сила и те зареждат с енергия, емоция и позитивизъм, а пълната луна по време на двете нощи на музикалния сбор (най-вече във втората) още повече допринася към мистицизма на локацията.

- Хората - Освен величието на планината и мистиката на мястото, третото нещо, с което се сблъсква посетителят е гостоприемството на Родопчани. За всеки имаше място и всеки беше добре дошъл. На всеки беше предложена местна храна, която нямаше нищо общо с вкуса на купените от магазина продукти. Всеки беше посрещнат с отношение и уважение и беше изпратен с добри пожелания. Всеки би искал да се върне в планината, за да стане отново част от това музикално(и не само) събитие.

През 2016-та година Музикален сбор "Картола" за първи път ще се превърне в международно събитие. След няколко години на "подготовка" от страна на организаторите, събитието е готово да посрещне гости и артисти от чужбина. Мястото и преживяването заслужават да бъдат видяни от все повече и повече посетители, за да може всеки да усети красотата и величието на България и българската природа.
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!