Vola Open Air 2015 - Ревю


Между 24-ти и 26-ти юли се проведе един от най-колоритните български фестивали за модерна музика. За осма поредна година Vola Open Air предложи на своите фенове двудневно забавление, което се проведе на митичния връх Околчица (Врачански балкан). На фона на спиращата дъха гледка, в близост до иглолистна гора и на над 1 000 метра надморска височина, множество български артисти и няколко британски хедлайнера, се впуснаха в двудневното музикално приключение, което бе разположено на цели три сцени.

Най-много фенове събра Главната сцена. На нея излязоха двамата британци Amy Becker и Marcus Intalex. Нестандартната(за България) селекция на лондончанката изненада доста от феновете, които чуха нейния сет. Дребната артистка показа и на българска земя своята богата селекция от Underground музика. Amy Becker пусна много UK Garage, Grime и Dubstep тракове,  по-голямата част от които публиката чу за пръв път. Marcus Intalex от своя страна изрази голям диапазон от цветността на DnB музиката като пусна много тракове на Metalheadz и собствения му лейбъл Soul:R (който създава заедно с Calibre). Британецът не изневери на стила си и поднесе доста експериментален сет, който създаде доста емоции в слушателите.

В петъчната вечер на главната сцена, освен Amy Becker, излязоха и няколко доста интересни родни проекта. Литературно-музикалният проект "Зората" изпя няколко произведения на именити български поети като Никола Вапцаров, Теодор Траянов, Иван Вазов, Христо Ботев, Гео Милев и други. Мощният флоу на MD Beddah и музикалните умения на Freakcello представиха тези емблематични за нашата история стихове по начин, който би накарал младите отново да се върнат към "извора с живата вода", както MD Beddah нарече забравените от младото поколение книги с българска литература.

С мощен състав от цели 7 музиканта и 2 МС-та реге бандата Rebelites представи своето интересно творчество. С множество реге песни и няколко Ска изпълнения, групата накара всички пред сцената да се раздвижат. Със стабилно участие се представиха и група Bassein. Bobcat, Mengeme и Sirius & Methodical, които допринесоха към електронната програма на Main Stage. DJ Zee затвори сцената особено подобаващо.

В съботната вечер над всички беше Marcus Intalex. Заедно с пионера на DnB музиката, на сцената видяхме българските ветерани в жанра Panega и Monotype от Гръм и Бяс, както и по-младите им колеги Soulnd и DTK. Всеки един от тези артисти представи своите виждания за DnB и представи мощна селекция. Soulnd и Panega дори добавиха нотка романтизъм, като пуснаха голям брой тракове от плочи (което все по-рядко се вижда на електронната сцена в България). С интересна Dubstep селекция излезе Djobry, а сцената беше открита от друг специалист на винила - Ramsey Hercules.

Живите изпълнения във втората вечер на фестивала определено бяха с повишен експериментален нюанс. С доста Jazz настроение излязоха Bednam Club. Nasekomix съвсем съсипаха графика на изпълненията със своя едночасов soundcheck, но в последствие се разбра, че от цялата подготовка е имало смисъл. Квартетът представи новият си албум "Великани и джуджета" и изпрати публиката в различно музикално измерение на време-пространството.

На по-малките сцени също се случиха интересни неща. Малката шатра и Монументалната сцена под самия паметен кръст на вр. Околчица приютиха много DJ, сред които бяха Hard Bass артистите на Sketches, както и ShakaBo, проекта Coke in & Julydrummer (DnB DJ & барабанист), хаус ветеранът Ivo Graves, както и много други електронни изпълнители, които представиха интересни Хаус и Басс селекции.

Освен богатата и разнообразна програма, организаторите се бяха постарали да предложат и интересни немузикални мероприятия. Най-голямо впечатление направиха готвачите от Karavan Kitchen, които неуморно предлагаха различни специалитети в полеви условия. Hamacite.bg бяха подредили множество хамаци за свободно ползване, а Greengo предложиха богат асортимент от аксесоари за пушачи. Към всичко това можем да добавим и добре зареденият бар, водоноската за хигиенни нужди и множеството места за огън. По всичко изглежда, че от страна на публиката не би трябвало да има недоволни.

Vola Open Air 2015 според нас беше непретенциозен и много добре организиран фестивал, който предложи интересна музикална програма с разнообразни гости и изпълнители от България. За нашия екип беше голямо удоволствие, че бяхме свидетели както на фестивала, така и на вълшебната гледка, която предлага местността. След двата дни на Околчица се чувстваме заредени и готови за нови подвизи. С нетърпение чакаме 2016-та година, за да видим какво ще ни предложат организаторите на Vola Open Air тогава. Каквото и да бъде, няма да е за изпускане!!!

Снимките идват скоро.
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!

0 comments :

Публикуване на коментар