Psy Trance - новата бизнес възможност???


Photo: Google

В България нещата винаги се случват по странен начин. В страната идват "звезди" от 90-те години с хонорари като за носители на Грами от миналата година. Изцяло балканската чалга, която дори не се слуша от северната страна на Дунав (нзн за Румъния), пълни стадионите. Появяват се някакви нови организациики с големи претенции, но с нулево покритие над тях и решават да се правят на Sofia Music Enterpises. Не че те са много големи (съдейки по калибъра на "звездите", с които си пълнят програмата, но новите организации и това не могат (за съжаление).

За това всеки се насочва към "underground-a", където кани доста по-евтини звезди, но с доста по-прясна продукция, за да събере няколкостотин тийнейджъра и да припечели лесни пари. За това се слагат епитети от сорта на "най-добрия еди-къде-си", "новата надежда на еди-какво-си" и не особено интелигентната младеж се стича по тези партита, като дава по 50 лева за билет, за да чуе своя "любимец", на който знае 2-3 трака от YouTube.

Но къде е нишата в този underground? В хип-хопа? Ми не! Абсурд! Тази музика е толкова разединена, че рядко може да се напълни по-голям клуб. Желаните "играчи" са скъпи, на тяхно място идват застарели звезди и се гаврят с публиката. Никой не е доволен, освен непълнолетните, които хем са успели да влязат в клуба, хем са чули нещо, което слушат по-големите. Това ги прави по-вървежни, но за съжаление култура с деца не се поддържа. А и веднъж ще вземе пари от мама и тате, два пъти ще вземе, но за третия път вече нищо не се знае. Така че хип-хопът отпада. Слаба ниша.

Пробваме с Trap. За огромно наше удоволствие, тази музика не се реализира в България (че и по света) и модата и отмина също толкова бързо, колкото беше разпалена. Ми тогава минаваме на Grime. Да, Grime. В UK много се слуша. Язък обаче, че не сме в UK. Тук ако десет човека знаят какво е Grime ще е супер! Почти същото е и с Dubstep-a. Големите 140 bpm изпълнители не могат да напълнят една средна зала, пък какво остава за пиукащите им колеги? Един Skrillex за малко да дойде, ама не му вързà. И Dubstep-a не става.

Я да видиме "това новото, бързото"! DnB му викат. Греда! Тук този стил е пуснал толкова дълбоки корени заради неспирната работа на HMSU и толкова гости са дошли, благодарение на тях, че когото и да се викне, ще изглежда смешно! А да не говорим, че има доста други организации, които също имат своя "бум" от време на време. Да се хване дата, да се намери артист, за да привлече хората? Самоубийство! А и публиката вече е презадоволена и доста капризна. А и къде ще стане това парти? Ако не е във 4km, другото е компромис. Особено откъм звука. Не си е работа "басчето". Много нерви!

Децата харесват Hardcore. Е да, ама Gabbafreakz държат underground-a. Renesanz и Overload от време на време канят някоя голяма звезда и реално през месец има мащабно събитие в този стил. Е, наскоро не е имало, ама силните неща предстоят. Нишата е заета. А пък и колко луд трябва да си, за да се бъркаш в работата на Renesanz? Този лейбъл има над 100 издания и е уважаван по целия свят, малко ще е смешно някой нахъсан провансалец да им се меша в занаята.

Регето е заето. Техното също. Хаус партита под път и над път (то не е трудно). Какво остава?

В последно време доста популярен сред младежите стана Psy Trance-a. Все по-често полу-легалните фестивали се радват на голям интерес във Facebook, а дори и доста партита бяха организирани в Столицата (най-често в Маймунарника). Този стил тъкмо излиза от абсолютното подземие и започва да набира все повече последователи. Едни от легендите в стила даже са поканени да участват в София.

Но каквото и да става, този стил е прекалено млад и е свободен за развращаване. Да, да затвориш свободолюбиви души с тежки зависимости в клуб би направило партито доста потно (хипертермия на килограми), а и на дали някоя нова "музикална" организация разбира от декорации за подобен род музика. Дори и да се наеме човек, той ще иска пари, а те от своя страна могат да бъдат спестени. Но все пак риска си струва. Прави се парти, кани се артист с хонорар до 3 000 лева, намира се спонсор, който покрива разходите, слага се 20-30 лева вход и все някой ще клъвне. Гавра с музиката да има (Psy Trance не е стил за закрито).

И една серия от 2-3 стартиращи събития, би подготвила публиката за нещо "голямо". Колко ще е голямо, не се знае, но поне нишата ще е резервирана. А хубавото на този стил е, че няма голяма организация-монополист. Никой в ничии интереси не бърка, дават се пари за "подгряващи" DJ от България, кани се "звездата" и всички са доволно. Даже ако се събере малко "ноу хау" от оплакванията на присъствалите на началните събития, успехът занапред е гарантиран.

Малка инвестиция, непретенциозен стил. Помещенията си взимат наем (който се покрива от спонсора) и никой няма да мрънка за "слабия" бар (липсата на оборот). А колкото и фенове да са против, все нещо ще ги привлече в клубовете. Маркетинг. Пък и целевата група все пак са дечицата, а те горките са толкова тъпи и зациклили, че манипулирането им е елементарно. В никакъв случай партито няма да е на загуба, стига да се намери спонсор. Това може и да е сложната част, но кой знае? 50/50. "Риск печели, риск губи". Избираш карта на късмета и се молиш да въртиш колелото.

"Ама няма да се спечели", Абе повече ще се спечели от DnB, Hip-Hop, Dubstep и прочее. Пък и хейтът ще е по-малко.

Пробвайте!
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!

0 comments :

Публикуване на коментар