Dub FX в София - нашите впечатления


Вчера вечерта (13.06) в парка на Летище "София" се проведе едно страхотно музикално събитие, събрало на една сцена множество стилове, течения и музикални направления. EventEase организираха поредното си голямо събитие, чийто хедлайнер беше австралийският музикален феномен Dub FX. Заедно с него на сцената видяхме двама негови сънародници, както и британците Dub Phizix и Strategy. Тежката задача по откриването и закриването на събитието беше възложена на SAVA.

Мястото за провеждането на този концерт беше максимално правилно. Широко, просторно и с лесен достъп до транспорт. Времето също беше страхотно. Топло и проветливо, като нито един облак не закриваше множеството звезди на небето. Прелитащите в близост самолети предлагаха допълнителна атракция, но основното нещо във вечерта беше музиката. Около 1 000 меломани се бяха събрали, за да видят любимият си доскорошен уличен музикант. Всичко показваше, че партито ще е повече от добро.

Самият Dub FX не разочарова никого от множеството си почитатели. Новият му спектакъл беше изпълнен с музика, бийтбокс, вокална орнаментика и социални теми. Лириките се лееха една след друга под звуците на бас китара, саксофон и множеството електроники, с които Dub FX се е специализирал до съвършенство. Черешката на тортата беше представянето на новият му албум, парчетата в които са запазили до голяма степен автентичността на уникалния за музиканта стил. Определено Dub FX е музикален феномен, който си заслужи овациите вчера вечерта.

Но ... винаги има "но". За мое голямо съжаление Бенджамин със всяка година се отдалечава от корените на уличната музика. Поетът със социалните текстове и уникалните музикални способности вече се е превърнал в голяма звезда. Личеше си, че славата си е взела своето. Песните от новият албум звучаха еднотипно. Да, разбира се, такъв музикален титан няма как да звучи еднотипно, но в сравнение с предишните му студийни творения, този албум е еднакъв. Дори и бийтбокс партиите вече не са толкова разчупени. До някаква степен ми изглеждаше, че този албум е направен от Dub FX за феновете на Dub FX, но самата душа и вложените чувства вече ги няма. Изглеждаше ми, че е създаден, просто за да може творецът да има творение. Малко на сила дори. Сякаш трябва да включи в лириките си социалните елементи (понеже това е Dub FX), но сякаш изобщо не му пукаше за това, което пее. Лично според мен, това шоу беше изпълнено с поза.

Защо смятам така? Всяка една от последните няколко песни беше изпявана "на бис". Всяка една песен трябваше да предизвика вълна от овации. Самият изпълнител си го изискваше. Но когато пееш срещу покварата на света, според мен не би трябвало да си чешеш егото по такъв абсурден начин. Цели 8 песни подред Бенджамин се окъпваше в аплодисментите на публиката. Тежкият му егоцентризъм се прояви тотално, когато изслуша 1 000 човека как пеят "Happy Birthday" 3 дни след Рожденият му ден (11-ти юни, а вече беше 14-ти). Все пак Dub FX е велик музикант и го показа. И заслужи всички от овациите, които получи. Но, новите му тракове вече нямат това звучене и тази стойност, която имаха. Добре, че в края разнообрази с малко DnB на други изпълнители, че иначе на мен ми звучеше един трак с различно изпят вокал, но с близки рими. Еднотипно.

Геният нa уличният музикант все още си личи в Dub FX. Но за съжаление този гении е тотално смачкан от нарастващия егоцентризъм на суперзвездата Dub FX. Поквара и поза, а уж пее срещу това. Сценичното му поведение не отговаряше на лириката му. Това определено не е Dub FX, който разчупи системата преди 5-6 години. Това е Dub FX, който е част от системата. Но все пак е голям музикант (спор няма)!

Далеч по-различно беше поведението на Dub Phizix и Strategy. Те са си типични DnB изпълнители. Могат да бъдат част от многохилядните клубове и фестивали във Великобритания и Европа, но могат да показват същата класа и пред няколкостотин човека. И показаха това свое умение дори и когато наивната публика (ще се уточня в следващите няколко реда) си тръгна веднага след позьорското изпълнение на Dub FX. Не ги притесни изобщо. Изпяха и пуснаха това, което трябваше да изпеят и да пуснат. Без излишни думи, без игра с публиката, без молби за овации и без излишни глупости. 2 часа чист и дълбок Drum and Bass (и не само), чийто вибрации поместиха антената на кулата на Терминал 2.

Уточнение: това нещо, което пускаше Dub Phizix, приличащо на хип-хоп-дъбстеп всъщност е Грайм (Grime) - доста разпространен великобритански underground стил. За съжаление разпространението е само на Острова и в близките държави, но все пак този стил се поддържа от нелегални и пиратски радиостанции и не е възможно да бъде част от поп културата. Grime представлява хип-хоп рими, които не са предназначени за масите. Доста псувни и тежки думи, изразени върху 140 bpm линия, изпълнена с дълбоки баси и перкусии. В общи линии като трап, ама доста по-готино. Този стил беше наложително да бъде част от събитието, тъй като Strategy MC е част от Levelz и Broke'n'English, които организации поддържат високото ниво на грайма в Манчестър и околността.

Самият Strategy, застанал в позиция с добра опора, показа как трябва да се държи едно МС. Flow където трябва, freestyle импровизации, подложки върху вокалите на траковете и сценично поведение, което по никакъв начин не пречи на DJ-я и неговата работа. Уникално МС! От своя страна Dub Phizix беше заредил страховити тракове, като по-голямата част от двучасовия сет бяха авторски парчета на двамата изпълнители. Естествено (със задължителния rewind - повторното пускане на ключови тракове) бяха представени Marka и Buffalo Charge, а малкото останала публика остана доста добре заредена от представянето на двете манчестърски машини.

Няма как да не споменем и SAVA. Все пак (по предварителна програма) артистът имаше цели 3 часа и половина на сцената (толкова време, колкото имаха 5-мата гости общо). И SAVA откри и закри партито подобаващо - с хитов DnB, добре познати тракове висок вайб.

Толкова за музиката. Който е бил, е усетил. Който не е бил, предлагам му да прочете друго review, тъй като моето е изпълнено с лично мнение и показва моите предпочитания (а малко хора мислят като мен). Преди няколко абзаца нарекох публиката "наивна". Да, такава е! Но не публиката на това парти конкретно, а цялата публика в България. Тук се слуша лесната музика, музиката без душа, музиката от звездите. Всеки иска да си прекара добре под звуците на музиката, а никой не желае да се замисля над нейното съдържание. Именно за това чалгата е на такава почит в страната, а след нея се нарежда хаусът - музика, изпълнена с ниски продуцентски умения. Но тези стилове създават вайб и не карат никого да вниква в музиката.

Това се видя и вчера. Голямата звезда излезе на сцената, показа голямата си позьорщина, показа поведение, неотговарящо на текстовете му, предизвика (дори се замоли почти) за овации. И всички изпаднаха в екстаз от еднотипните му нови парчета. А артистите, които направиха разходка по британския underground дори не бяха уважени с присъствие. Да, но тяхната музика е дълбока и изисква вникване. Не е нещо, с което са свикнали. И именно за това публиката по време на тяхното представление се редуцира. Абсолютно съм убеден, че повечето от тези младежи са сменили парка на летището с чалготека или някакъв лапроп-sync-биг-руум-хаус. Понеже това е познато и това създава настроение. А музиката е изкуство! Изкуството се прави с емоция и с чувства и предизвиква емоции и чувства. И мисли. Музиката не иска да крещиш и да изпадаш в екстаз. Музиката иска да я разбереш. Но когато ги няма емоциите и чувствата, това не е изкуство. А какво е музиката, когато не е изкуство?

Парите не са решаващ фактор за музиката. Лично мен Dub FX ме радваше повече, когато не пълнеше залите и стадионите и високият хонорар беше само част от хапливите му текстове.

Събитието беше страхотно! Ако пак се проведе, пак ще отида. Но пак ще отида заради Strategy MC. Просто не съм свикнал "underground" изпълнител да се покланя, и да подканва с жестове хората да го аплодират. Но все пак, събитието беше страхотно!

Следващото шоу на EventEase, което ще бъде отразено в Bass Blog /by DutZie/ е One man party на COOH / Balkansky / Drum Kid / Ivan Shopov. Родният многолик музикален гении ще изпълни своя 7-часов се в началото на октомври.
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!

0 comments :

Публикуване на коментар