И белите могат да скачат! DnB Step в България


Дългите години наблюдения на партита ми показаха едно нещо: Българите не могат да  танцуват DnB. Естествено, всеки си има негово виждане за танците, за нуждата от тях и за начина по който да интерпретира музиката чрез движение. Но като цяло болшинството бяха потропващи на място младежи, които понякога хващаха ритъма. Изгърбени, несвързани и леко надрусани (да, доскоро DnB-подскачащите показваха завидни "нефизиологични кенефни умения"). Най-много някой да успее да "нацели" някакъв Happy Walk. Но дотам.

Но, това остана в миналото. Множеството клипчета в YouTube и безбройните турориали (ебаси тъпата дума) стават все по-достъпни и все по-гледани, споделяни и харесвани. Този феномен се наблюдава в световен мащаб, но, естествено (все пак става дума за DnB) не подминаха България. Един от малкото музикални стилове в страната, който показва адекватност към развитието на тенденциите в световен мащаб е именно Drum and Bass-a, и най-логичното нещо е всички аспекти на този вид култура да се развиват с бесни темпове.

Самия DnB Step се появи в България преди 3-4 години, когато на партитата започнаха да се забелязват единици, които успяваха да уловят ритъма на музиката и го показваха със слаборазнообразни интензивни стъпки. В последствие хората започнаха да стават повече, а стъпките все по-причудливи. Танцовият репертоар ставаше все по-голям, но някак това нещо не се доразви в страната. Което си е, си е. Трябва да се отбележи, че DnB публиката в България както е много развита, така е и много закърняла. (Почти) всеки зацикля на едно нещо и не поглежда към пълните възможности на стила. Така стана и с танците. Малцината подскачащи се открояваха като "странни" сред поклащащите се в ритъм. Развитието на DnB Step-a беше по-скоро индивидуално за желаещите и не показваше някаква масовост.


Преди една-две години се забеляза лека организираност в това направление. Група младежи се събираше все по-често на партита и показваше голямо репертоарно разнообразие. В последствие тази група се превърна в Kick Snare Crew и в общи линии в продължение на 2 години, всички можещи да "подскачат" в България бяха или настоящи, или бивши членове на крюто.

Но за цялото това време "страннодвижещите" се младежи останаха в ъндърграунда. Това е друга типично българска черта: всеки може да е RnB изпълнител, но всеки трябва да е хардкор и ъндърграунд. Уплашени от демоничните сили на известността и незнаещи какво да правят със спечелените милиони, всички остават "подземни" и "неосквернени".


В началото на годината обаче това крю се показа от прахта. Започнаха по-чести прояви, имаше поредица от клипчета. Дори се проведе уъркшоп (поредна малоумна дума). Но ... изведнъж това крю се скри. Активността спадна и почти изчезна, а танцьорите на състава съвсем се изгубиха от клубния живот в София. Причини - много. Поредната типична черта на нацията ни е, че винаги имаме оправдание за всичко. И колкото повече си личи, че ни мързи и не ни се занимава, толкова повече изтъкваме намесата на извънземните (поздрав за кораба майка, който ми диктува статиите!!!), американците, илюминатите и планът "Ран-ът".


Каква е причината на KSC да изчезнат, не се знае. Важното е, че първото организирано DnB Step Crew се "покри". В същото време обаче все повече младежи, индивидуални или на групи, започват да показват умения по басс-танци. Някои (както може да се предположи) са доста далеч от истината и нищо не са разбрали от YouTube. Но голяма част показват добро възприемане на "Basic" стъпките и ги интерпретират по доста добър начин. Някои дори разнообразяват обикновения степ с най-различни допълнителни орбаментики с глезените. Групите стават все повече и повече, а можещите степъри (.... да ...) всече далеч не са единици.

Каквото и да си говорим, каквото и да мислим за DnB Step-a, той добива голяма популярност в страната. Е, далеч сме от организиране на състезания и организирани прояви, но поне танцьори има. Алелуя! Поклащането и "щъркеловата походка" може и да останат в историята на Drum and Bass културата в България. И а дано! Колкото до мен, аз продължавам да си стоя като подпорна колона и да не се занимавам с танци и поклащане. Temerut mode "on"! Важното обаче в случая е, че DnB Step в България има. И не е далеч времето, когато нещата могат да станат малко по-организирани. Пример: Чехия! Защо те да могат, а ние не?


Снимки и картинки: Google
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!

0 comments :

Публикуване на коментар