"Черно парти" културата


Снимка: Google

Кратка история

Както на всички ни е известно, в България нещата се подреждат отдолу нагоре. В музикално естество, тук не хората с 40-годишна история като колекционери на винили определят музикалният фон на страната. Тук най-силно се забелязват най-многото. А те не са много приятни за гледане.

Тук хората в дълбоката провинция диктуват правилата. А там властелин е чалгата. Не защото това им харесва. А просто защото нямат избор. Когато три поколения преди теб са отраснали със сръбския турбофолк, произлизащ от Босна и Албания, ти няма какво друго да слушаш. От 10 български музикални канала, 5 са пълни с повтарящи се клипове на непълнолетни "певачки", които повтарят едно и също по 20 пъти на ден, по 5 минути на клип. А като изключим тях, останалото са педали. А много по-добре е да гледаш бедра и силикон, отколкото тежки гейове. Тук можем да се запитаме "Е Азис какъв е?". Ми Азис е икона и идол по тези места. Той може да бъде какъвто си иска.

Естествено, такива хора колкото и да им пълниш главата с музика, те няма какво да схванат. Все едно да поливаш плевел и да си мислиш, че ще цъфне розичка от него. Не, плевелът ще съсипе цялата ти градина, въпреки твоите усилия да го промениш.

И тук идва момента, какво става с такъв човек, като сбъдне мечтата си и отиде "на Софята". Ми какво става, нищо не става. Такива като него вече са му постлали пътеката. Пълно е с клубове и живота тук продължава като по старо му. Пък и като се отървеш от селото, няма кой да те настани на ъгъла на "Витошка" и "Патриарха". Забиваш се в Студентски, където "град" е поставено просто за избиване на комплекси. И в студентски се продължава същия кръговрат. "Рачйя до смрът и Весна да пева!". Нямаш избор. Вече генетично си закърнял и няма как да се отърсиш от бремето на нарастващата в теб селяндурщина.

Разчупване на матрицата

Както е известно, генетичната грешка се появява в 4-тото поколение. Ако 3 поколения преди теб са правели нещо малоумно, то ти няма как да станеш Айнщайн. Но ако имаш късмет и си едва 3-то поколение "селски бек", то тогава за теб има шанс.

Заменяш чалгата с хаусче. Както на всички ни е известно, хаусчето не е най-обогатяващата музика. Всеки кръгъл дебил с два здрави пръста и 150 лева за конзола на старо, може да стане доста успешен хаус DJ. "Туп ... Туп ... Туп ... Туп". Не е сложно нито за направа, нито за миксиране. А и си има "Sync" бутон. Чиста работа. Но хаусчето може лесно да изтъпее дори и на макак от зоопарка, така че бързо трябва да се намери нещо друго.

И какво друго? Свикнал си да мяташ салфетки. Няма как да идеш на опера. За това отиваш на "черно парти". Там известен за теб изпълнител (както казах, това не са мн интелигентни хора с мн развита музикална култура - за тях Хазарта е бок, почти колкото Спиндерман). Там я има същата схема. Полуголи танцьорки ... оп, сори ... балерини (в хип-хопа има БАЛЕТИ, това да не е чалга, че да им се казва танцьОРКИ) си развяват задниците и коремчетата, а на теб ти се връчват "банкноти", с които да "се забавляваш" мятайки ги във въздуха. А и разредения алкохол е със същите надути цени. Никой не е на загуба! Пак се връщаме на историята с плевела. Няма как да го превърнеш в цвете, въпреки поливането. Селчо е свикнал да зяпа целулит и да "мЕта 'артия по подо!".

И естествено "бизнесмените" в Студентски "град" се възползват от ситуацията и отварят ли отварят Black клубове, където постоянно има Black партита. Дори простите чалгарки възродиха една стара традиция в България - "Всяка жена с микрофон - арънби изпълнителка". Какво по дяволите е "арънби" и защо е толкова популярно. Сигурно има нещо общо с R&B (rhythm and blues), което е част от Black културата.

Да, не е сложно, че "черните партита" се завръщат с пълна сила. Очаквам съвсем скоро Криско да бъде "хедлайнер" на мега-концерт на "Планета". Нищо чудно. То вече има дуети с една новоизгряла "арънби" дива с богата кючек-история.

Но всъщност нещата се очакваха

Както винаги съм казвал, най-големият фарс в музикална България според мен е т. нар. "втора хип-хоп вълна". Толкова поза се разпени от тоя рап-талаз, че още не можем да се отървем от грима на клоуните. То не бяха "ийст-увст" войни, то не бяха улични битки, разни "гетари", "бели негри" ... наименования, поза, тъпотия.

В същото време "истинските" хип-хоп DJ направиха луди пари от чалга в най-различни чалготеки в Центъра на София и в Студентски град. Лидерът на отряда снайперисти, покрит от козирка на шапка, редовно участваше в подобни заведения. И с изказвания от сорта на "хип-хопа е единственият противник на чалгата в България" някак си ни подготви за цялата история с Black Party културата. Както е казал Сун Дзъ "Дръж приятелите си близо, а враговете още по-близо".

По този начин чалгата и рапа са в такава близка прегръдка, че ме е страх да си помисля какъв хромозомен мутант може да се пръкне от тази гнусна и нездравословна клатеница. Любов ли бе да го опишеш? Обявяваме ги за двойка! Поне да е законно, няма как да стане по-малко гнусно. Горчиво!

Резултати

И като пришълците от дълбоката провинция определиха новата мода в страната, много хора реагираха адекватно. Пръкнаха се нови организации, възродиха се някои стари, а в България хип-хоп гостите започнаха да валят един след друг. Но какви изпълнители идват в България? Ми застаряли. Без творчество в близките 8-10 години. Или ако има някой "пресен" албум, той е нещо от сорта на "The Best".

И за "концерта" на този артист (Слави Трифонов прави концерти, Планета правят концерти, защо дядо гост-негър да не направи концерт? В клуб например?) се намират поне 3 спонсора, които плащат не до там високия booking на госта (в чужбина никой не плаща голям хонорар на хора без творчество). На този чичка на преклонна музикална възраст му се слага етикета "легенда" и се плЕскат билети с ... нЕма такава цена!

А децата и отскоро-софиянците се избиват да идат на поредното "черно парти", където могат да покажат колко са възвишени музикално и как не слушат чалга. Ама уж.

СтЕгайте шапката с надпис на (х)американски град; разгрейте пръстите, за да показвате причудливи генгста ийст-уест знаци; пригответе "бенджамините" с лика на Петър Берон! Време е за черно парти! Гъз, цицЕ с 'артия поземи!

Благодаря ти, "Втора хип-хоп вълна в България"! Ти еба майката на всичко! И все пак качествен хип-хоп в България има! И стискам палци да не се поддаде на "емоциите", че то всички са "истински", ама по различни критерии!

Пийс!

- DutZie -
от уест коуста на уест коуста. В западната част на Люлин, демек
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!

0 comments :

Публикуване на коментар