Защо концепцията е важна и помага на развиването на DnB културата?


След като в тази статия обясних личното ми мнение за концепцията на събитията и как когато тя липсва, никой не печели от това. Този уикенд ни даде доста примери точно за събития с концепция, които подпомагат развиването и разпространяването на Drum and Bass културата и привличат много нови хора към това по принцип отворено общество.

Както знаем българският "бассер" е свикнал на 2 стила, 3 loop-a, 5 изпълнителя и максимум 50 трака. Всичко останало е "боклук", "излишно", "педалско" и "няма смисъл от него". Е, петък и събота ни дадоха типични примери как събития с ясна цел, различна концепция и добре изградена програма разширяват кръгозора на хората и имат благоприятно влияние върху развиването на тази 16-годишна култура в България.

Винаги съм казвал, че Drum and Bass е разнообразие и неизползването на това разнообразие е осакатяване на културата. Но в България "коне с капаци" да искаш. Тук е лесно да се постави негативен етикет, вместо нещо да се опознае и да му се даде шанс за изява. Но, такива сме си. За съжаление. Хем българи, хем "бассери". Но, все пак в страната се случват и разнообразни неща.

Първоначално бях на Liquid вечер. Liquidizer бяха организирали третото си "фирмено" събитие, съобразено изцяло с мелодичният Drum and Bass. Домакин беше бар Backyard, който успя да побере близо 200 човека. Всички бяха дошли да чуят тази музика и да почувстват идеята на това парти. Хората бяха различни, непознати, забавни и цветни. Нямаше ги познатите "зомбита" и предрусали тийнейджъри.

Със своята линия Liquidizer представят на хората нещо, което не е развито в България. Liquid DnB не е нашумял и не се приема добре. Но самият факт, че на това парти имаше близо 170 НЕПОЗНАТИ за мен (а след 13 години ходене по партита, трудно е да не познаваш някого) човека говори за факта, че момчетата от движението развиват културата в нова посока и привличат нови хора към културата. Представят нещо ново и различно и разнообразяват зациклилото Drum and Bass общество в нова насока.

Неоспорим факт е, че на това парти имаше повече хора, отколкото на повечето типично "бассерски: партита без концепция и с агресивни тракове в стил "резачка". Имаше и показно как се използва и как не се използва микрофон. Ако вокалистката Alexandrina Alexandrova от проекта "Парапланер" показа завидни певчески умения, закачлив jazzy глас и добро чувство за ритъм и композиция на трака, то от пияният рапър сутринта едвам разбирахме пее ли не пее ли, а камо ли вече какво точно пее.

Съвсем за малко посетих и Jungle вечерта в 4 Rooms. ZionLionz, подкрепяни от Acidtrip, също се бяха съсредоточили върху точната концепция. И ако в "Стаите" имаше повече познати хора, то множеството реге-почитатели с расти и червено-жълто-зелени елементи в облеклото показваха, че динамиката в Jungle-a им допада доста. Което отново е факт за добро раздвижване на Drum and Bass сцената в нова посока.

Черешката на тортата беше събитието в MixTape с участието на Ivy Lab. Организаторите от FSS също бяха заложили на нестандартния Drum and Bass. Интелигентни парчета, издържани в Deep и Autonomic стил господстваха над настроението. Динамичният Neurofunk допринесе с ненатрапчиво разнообразие. И отново хората бяха различни, разнообразни и цветни. И отново негативните елементи отсъстваха. Поредната порция "слабо бассче", която беше изпълнена с позитивизъм и готини емоции. И поредната порция интелигентен и добре селектиран Drum and Bass, който донесе разнообразие на леко монотонната сцена в България.

В заключение ще кажа, че ако сте съвестна организация и искате да помогнете на развиването на DnB сцената, изберете своята отличителна марка, създайте своята концепция и предложете нещо ново (или дори и старото, но по различен начин). Място има за всички. Но ако сте решили да си съберете 200-те дежурни друсалки, за да не ви е партито "назад", то карайте по познатата схема. Нови хора няма да привлечете, няма да развиете нито себе си, нито сцената, но поне децата ще са доволни. И изцъклени. Ако ще се правите на големите, действайте като големите ;) С копиране на сляпо нищо интересно няма да се случи, освен някоя и друга вътре-организационна свада.
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!

0 comments :

Публикуване на коментар