GetDarker - тъмната страна на Dubstep-a


Вчера (18.04) се случи едно от най-мащабните Dubstep партита, провеждани някога в страната. На сцената на Party Center 4km се качиха четирима гости, от които два лейбъл мениджъра, собственик на голяма underground медия и един от най-обещаващите млади артисти в жанра. Мощните лейбъли Tempa и MUD/MUV бяха представени от своите лидери: J:Kenzo и Demon. Един от най-добрите Dubstep водещи, LX One, също беше на сцената. Заедно с тях беше и собственикът на патронната медия на вечерта - Lee Darkside от GetDarker.

Българската част от line up-a също беше на високо ниво. Двамата най-силни млади изпълнители в страната, продуцентът Vallew и DJ-ят с богата селекция MiDessie се задържаха най-дълго пред погледите на феновете. Освен тях зад пулта бяха мениджърите на Platform и ABCD: Basscatz и Balkansky. За една песен видяхме и представителят на Roots Rocket Zaffayah.

Този стабилен състав предсказваше само едно: тъмнината ще владее нощта на 4-ти километър. Дори и времето навън влезе в тон с тематиката на партито. След няколкото топли и слънчеви дни, вчерашният следобед беше направо мрачен. Тъмен и хладен. Точно като това, което ни очакваше в Party Center 4km.

Вечерта започна от рано. Още в 7 часа бе даден старт на радиопредаване по Sub.FM. В него участие взеха младите таланти MiDessie, Vallew и опитният мениджър на MUD/MUV Demon. След двучасово смесване на страховити парчета, радиослушателите получиха мощна доза качествен Dubstep. Но за присъстващите във 4km всичко тепърва предстоеше.

В 22:00 старт на най-голямото Dubstep събитие за годината даде MiDessie. Още от самото начало си пролича защо дамата е спечелила Mix Contest-a на събитието. Богатата й селекция от дълбоки и плътни тракове е изпълнена с разнообразие. А уменията й зад пулта спомагат тези парчета да се сместват по съвършен начин. Малко по-късно към нея се присъедини Vallew и двамата артисти показаха огромно стилово сходство в разнообразната си b2b сесия. Авторските парчета на младежа паснаха по страхотен начин на селекцията на Деси. Партито бе открито подобаващо.

Веднага след откриващия b2b дойде време за втори такъв. На сцената се качи лидерът на Platform Basscatz, който заедно със скрития гост Balkansky вдигна градусите на настроението с мощен авторски сет. Чуха се много от новите парчета на Platform, както и някои емблематични тракове на Иван, изпълнени с народни мотиви и семпли. В края на дълбоката басова касапница се появи и Zafayah, който изпя на живо пред феновете римите на своя съвместен трак с Basscatz Real Life


Първият от гостите на сцената беше Demon. Артистът показа своята мрачна същност и пусна доста интересни тракове. Стилът му на места беше тежък и агресивен, но все пак именно за това Demon и лейбъла му са на чело в underground средите. Сред мрачните му Dubstep тракове имаше и такива, които се отличаваха с богато насищане от кикове, което им придаваше доста hardcore звучене. Но въпреки това дълбочината в сета на Demon не беше нарушена по никакъв начин.

J:Kenzo е друг лейбъл-мениджър, който гастролираше в София в събота. Неговият Tempa определя модата на световната Dubstep сцена. J:Kenzo пусна доста свои тракове и такива на лейбъла си и показа афинитет към дълбокия дъб и вокалните тракове. Като мениджър на издателска компания и водещ на собствено предаване по Rinse.FM, артистът се предполагаше, че разполага с доста разнообразен подбор на тракове. И наистина, селекцията на J:Kenzo беше динамична и добре балансирана.

Когато Darkside застана зад пулта, сякаш мракът стана по-наситен. Плътни тракове от дълбините на басс-музиката заляха като мощни вълни публиката и всички показаха, че стилът на артиста им допада напълно. Неслучайно GetDarker се превърна във водеща организация в определянето на световните тенденции в Dubstep музиката. Darkside показа с едночасов сет какво всъщност представлява Deep Dubstepa на 140 bpm.

LX One показа огромен професионализъм. Динамичните му тракове валяха един след друг и дори вида на оредялата публика не го накара да престане да дава най-доброто от себе си. Той също, подобно на J:Kenzo, има свое предаване по Rinse.FM. Като водещ в подобна медия, LX One има досег до огромно количество Dubstep тракове, които да представя в своето шоу. А когато това разнообразие се смеси в страхотен сет, резултатът е само един - подобни на земетресение трусове, които разклащат всичко в помещението.

Тъмнината беше навсякъде. Само светлините на лилавите и сините прожектори и зелените и червени лазери нарушаваше пълния мрак. Дълбоките тракове се редуваха един след друг, а плътните и мощни басове добавяха лека хладнина в иначе топлото помещение. Всичко в Парти центъра се тресеше под мощта на музикалните елементи в парчетата. Толкова плътен и мощен бас не може да докара нито един друг музикален стил. Но, това вече е въпрос на вкус. Някои хора предпочитат ниските вълни да са плътни и добре разпиляни, други предпочитат тяхната динамика, която не позволява на баса да покаже цялата си същност и красота.

Финалът принадлежеше на откриващите. MiDessie и Vallew показаха, че за една вечер са се сработили добре и се захванаха със закриването на събитието. Сметнах, че 10 часа дъбстеп ми стигат и напуснах клуба с усмивка. Навън беше мрачно и тъмно. Толкова мрачно и тъмно, колкото бяха всички сетове през нощта. GetDarker Sofia 2015 - истинско Dubstep събитие за ценители!!!

Преди няколко месеца Beatport излезе с изказване за 'смъртта' на дъбстепа. И ако артисти като Rusko и Skrillex отчитат рязък спад на продажбите си и стремглаво са се запътили към дъното на класациите, то Dubstep музиката има една доста по-мрачно изражение, което не гони голямата сцена, но и не отпада от позициите си. Точно това изражение видяхме на 4-ти километър. И ако сега сте започнали да се вайкате 'Ееее, изпуснахме Balkansky!!!', ще ви кажа само едно: изпуснахте много повече! Жалко, че съвсем малко хора усетиха това, което аз усетих и което пресъздадох с думи!
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!

0 comments :

Публикуване на коментар