DnB партита през Великденските празници. Bass Blog Guide.

Публика на Bass парти в България? Май не сме толкова много
9-ти април, четвъртък. Последният работен ден преди Великденските празници. Вечерта обаче беше изненадваща. Цели 5 събития с близки стилове. За сметка на това, през целия диапазон на почивките няма да има нито едно чисто DnB парти. Няколко смесени, но нищо съществено.

Но в четвъртък? В четвъртък беше интересно. Имах чувството, че всяка една организация иска да направи свое парти в този ден. Кой бил първи и кой от кого копирал и кой кого умишлено или случайно е дублирал, оставям на страна. Не съм участвал в организацията на нито едно парти, за да знам кога е било планирано.

Но в бар 4 Стаи се проведе поредното издание на Champions Sound of Drum and Bass. На около 100 метра, в Алкохол, GabbaBass празнуваше своя Рожден ден. Но ако това парти беше съсредоточено върху hardcore стиловете, то на още 100 метра от него Apo & Nevena и Ivo Graves забиваха под акомпанимента на барабаниста Soulization. Ако бяхте продължили няколко стотин метра по Раковска до жълтите павета, щяхте да отидете в Chervilo, където Metafiziq също имаха парти. Дотук добре, но в MixTape, All About the Music проведе TBT парти на винили.

Интересно някак. 4 DnB партита и едно в близък стил. Наистина ли е толкова развита българската сцена, че цели 4 организации да могат да спорят за дата? Ми не, не мисля. Отговорът на този въпрос е ясен - няма нито едно DnB парти през почивните дни. Нито едно! Има 2 смесени, но нито едно изцяло в DnB тематиката.

Или може би публиката в България е толкова голяма, че може да запълни цели четири клуба? Ми не! И това не стана. Рехаво в Chervilo. Bиждал съм и далеч по-пълни Стаите, при това на Dubstep. В Чарли Шийн също не беше толкова пълно, колкото в останалите дни. В Алкохол имаше хора, да, но и повече е имало. За MixTape не знам. Не успях да стигна дотам. А исках.

И кой спечели от това? Клубовете? На дали. Денонощките около клубовете? Ми да, навъртяха оборот, но все пак вечерта беше топла, парковете и без това бяха пълни.

И все пак. Защо имаше четири DnB партита в един ден? Да кажем, че не са разбрали. Ми не точно. Бях написал статия за всички партита, без за това в Чарли Шийн. Но, окей, така и така никой няма да ми чете блога, за да сверява дати. Но елементарен поглед на календара във Facebook показва кой ден колко е натоварен. Не е като да речем, че имаме 200 000 организатора и не се познават. Даже напротив. Пък и колкото и да не са в добри отношения, имат общи фенове, които постоянно share-ват в мрежата различни събития. Има начин да се сверят нещата. Някой трябва да погледне.

Да речем, че никой не е погледнал, случва се. Но дали? По скоро изглежда като умишлено подкопаване на дата. Всеки разчита на "верните" си фенове, които да му направят нужния оборот и на някои други, които да отмъкне от "конкурентното" парти. Какво всъщност се получи? Групички от хора (в това число и аз), сновящи като мухи без глави по улиците. "Айде малко тук", "Айде после там". На всеки някъде му е харесало, но той все пак е на другото място. Странно. Нали му е харесало, защо не е там? Явно идеята с привличането на "вярната" публика от едното парти към другото не е сполучила.

А "верните" фенове са си "верни" фенове. Подскачат пред пулта, гледат с изцъклените си очички, крещят и подскачат. Идилия. Ще кажеш, че боготворят DJ-я. Ми да, "DJ-я е най готиния! Най-добрия! Върхът". Ма когато DJ-я издаде трак, май се вижда, че "верните" му фенове не са чак толкова верни като ги пусне бонбона и не им се дават пари да съпртнат DJ-я (който се оказва продуцент ... има някаква разлика) и труда му. Забавно е, ако някоя организация разчита на "верните" си фенове, за да бъде напълно успешен дублажа на датата.

Има го и момента, че когато капацитета на клуба или бара е малък, се предполага, че партито не би навредило на конкуренцията. Е да, но коя от изброените дестинации е с капацитет под 100 човека? Ми никоя. Навсякъде са поне 200. А 200 човека си е 1/3 от целия DnB фенски поток.

И кой спечелил, кой загубил, кой неразбрал и кой неспал оставяме на личната сметка на всеки бар/клуб/организация. Това мен не ме касае. Тъпо е, че и без това малката ни сцена се разкъсва по подобни абсурдни начини. А това не е единичен случай. Колко често са се получавали партита с гости, които са били с дублирани дати? Доста. "Ма няма как да сменим датата, резервирали сме клуб, идват гости". Понеже нали програмите на клубовете са претоварени и не могат да варират ... Или с гостите. Как HMSU си смениха датата на феста (20+ госта) и на РД (8 госта), за да не се дублират, а някои хора с един едничък гост не могат да го преместят. Ще каже някой, че в България идват най-горещите гости с най натоварените програми. Ми не мисля.

Все пак, беше тъпо. Не смятам, че съм човека, който може да казва на организаторите какво да правят. Даже напротив. Аз съм съпортер и ги подкрепям винаги! Но все пак смятам, че цялата тази работа с "Пу за мен! Първи бях!" е ненужна с оглед на неголямата като публика сцена в България. Всеки сам решава какво и как да организира. Само изразявам мнение, че не е правилно. Можеше натоварения четвъртък да се "разпилее" в целия "дълъг уикенд". Както и всяко друго дублирано парти може да се измести.

Може и да не съм прав. Но все пак имам право на мнение. Ако някой е несъгласен - знаем се, можем да поговорим. Винаги съм отворен към критика, стига да е градивна и смислена.
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!

0 comments :

Публикуване на коментар