Rascal & Klone @ Mixtape. Едно изненадващо добро парти!


"Fiks е луд!" - казвах си. "Кой ще дойде на това парти? Ще сме 50 човека и всички ще се познаваме отдавна.". Това си мислех, когато Божката ми каза, че си пише с Klone и мисли да го покани в България. "Кой ги знае Rascal & Klone?" - около този въпрос се въртяха мислите ми, когато това парти се обяви. Признавам, бях скептичен, че залата ще се напълни, дори когато във Facebok 250 човека бяха заявили, че ще присъстват (в последствие станаха над 400). Дори самият Fiks не очакваше това, което се случи!

А какво се случи всъщност?

Малката зала на MixTape 5 се пръскаше по шевовете от басс! Организаторите се бяха постарали всичко да е наред. И всичко беше наред.

Bruhu (Bar Backyard) и Gomez (Chronic Vibez) откриха подобаващо събитието. Двамата артисти не се впуснаха в "големите резачки" и сътвориха перфектно начало на вечерта. В сета им имаше както нови парчета, така и няколко стари класики. Всичко беше насочено около neurofunk-a, но се чуха и няколко доста по-леки трака. Определено вниманието на публиката беше насочено към пулта. А публиката беше много. Партито едвам беше започнало, а празните пространства в залата бяха лукс.

Последваха Krivak & Charoday (Chronic Vibez, In da Jungle). Тези двама артисти могат да се нарекат "класици" (по-скоро в шегувития смисъл на думата). Абсолютни шемети, когато не са на пулта! Но когато става въпрос за музика, са достатъчно съсредоточени, за да си свършат работата перфектно. В техния сет, двамата направиха преход от началния сет към същината на партито. Главно neurofunk, но стари и доказани тракове.

Това, което последва, ме върна много назад във времето. След няколкогодишно отсъствие от сцената, Digital Nightmarez се завърнаха в пълен състав. HydraShock и Basic са абсолютни пионери на DnB сцената. Още от много отдавна. Години преди да прослушам Drum and Bass и години преди HMSU да бъдат създадени. Двете легенди застанаха за пореден път един до друг на сцената и ми припомниха първите партита, на които започнах да ходя.

Digital Nightmarez сътвориха перфектния сет! HydraShock и Basic бяха бръкнали надълбоко в колекциите с винили и бяха извадили абсолютни класики от зората на neurofunk-a (доста преди neurofunk да се превърне в "модерното явление в DnB музиката"). Суровите тракове бяха интелигентно разнообразявани с нови минималистични парчета, което създаваше у публиката абсолютно чувство на еуфория (съдейки по реакциите на претъпканата вече зала).

Последва госта. Въпреки, че се знаеше, че Rascal няма да присъства на партито, доста хора бяха изненадани. Но, в дългите си години съществуване, Rascal & Klone се превърнаха в абсолютна марка. Въпреки, че беше сам на сцената, Klone се беше съсредоточил върху тракове на дуото. Отсъствието на Rascal зад пулта не се забелязваше по никакъв начин, а многобройната публика (май май капацитетът на залата е доста над 250 човека) се радваше на голяма част от хитовете на британските легенди.

Самият Klone също се забавляваше. За разлика от по-младите си сънародници, артистът по нищо не показа, че е звезда и се раздаде докрай във своя сет, че и след него. Добро впечатление се създава, когато гост-артистът остане да се забавлява след края на своя сет, а не тръгне веднага към хотела, без да го интересува какво се случва с партито след неговото слизане от пулта.

Селекцията осцилираше около класическия neurofunk. Имаше доста стари Rascal & Klone тракове, както и стабилно количество old school парчета. Новите тракове, които Klone пусна, далеч не бяха превъртяни от слушане и сетът премина в едно непознато за повечето (особено по-младите) фенове "underground" течение. Естествено, имаше и добре разпознаваеми тракове, на които цялата зала избухваше от одобрителни възгласи:


В абсолютен контраст на предишните два сета беше родната neurofunk звезда L 33. Артистът беше заложил на абсолютно нови и пресни тракове, които бяха лесни за "прихващане" от публиката. Всички се забавляваха с пресните neurofunk хитове от големите световни лейбъли. Чуха се и доста авторски парчета на L 33, сред които имаше и някои неиздадени тракове, които съвсем скоро ще се превърнат в абсолютни хитове в световен мащаб.

Естествено, когато организираш подобно грандиозно събитие, най-професионалното нещо е да го закриеш подобаващо. Именно това се получи във финалния b2b2b сет между Fiks, Rood и Faith. Абсолютен и неподправен neurofunk, точно такъв, какъвто трябва да бъде. Брутален финал!

Публиката беше абсолютно разнородна в своя състав. На възраст варираше от деца в ученическа възраст до хора с посивяващи коси. Имаше както "рейвъри", които се забавляват на всеки трак и на всеки стил, без да им пука особено какво точно им пускат, така и абсолютни DnB ветерани, които слушат любимата музика още от преди някои фенове да са се родили. Имаше и хора, които изобщо не знаеха какво правят в залата. Просто събитието в голямата зала на MixTape им беше изтъпяло и вместо да дават по 15 лева за такси, дадоха 10 лева за вход в малката зала (която едвам събра огромната маса от хора).

"Едно от най-добрите партита досега!" - си мислех, когато напусках MixTape 5. И определено най-доброто DnB парти, правено в подлеза на НДК!

Благодарности към всички замесени! Честит Рожден ден (на патерици) на Fiks, Faith и Warfare Recordings!

В тази статия описах само музикалната част от партито Впечатленията ми от клуба ще бъдат описани в следващата статия на Bass Blog /by DutZIe/. Очаквайте скоро и една приятна изненада, свързана с партито!
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!