Home sweet ... 4km! Всичко останало е компромис.


От началото на годината се наблюдава едно огромно раздвижване на DnB сцената от страна на клубове и нови места за партита. Някои аспекти на това раздвижване бяха добри, някои - не чак толкова. Но, в няколко реда, какво се случи:


Случи се, че се откри нов клуб - Charlie Sheen. Приятно място. Добре озвучено, разчупено, осветено, с гардероб, бар, тоалетна. Хубав клуб. Също така в Маймунарника се получиха интересни партита. Mirizma организираха няколко сполучливи неща, имаше зимна Дандания, after party на 16 години HMSU. Определено зимната "хижа" в Борисовата градина е сполучливо решение. Bar Backyard също продължава да приютява интересни DnB партита.

Какво е общото между тези три локации? Малки са. Не стават за голямо парти, с гост, с мащабна организация. На локално ниво - са страхотни! Но, за големите събития си трябва нещо голямо. Е, раздвижване имаше и на голямата сцена. Там ще се спра по-подробно.

След Рождения ден на HMSU, всяко по-голямо парти DnB бе организирано на различна локация. Което даде възможност да се видят и усетят много нови и стари места. Започвам ретроспекцията:


Cosmo Club

Традиционното Metafiziq парти DnB Valentine тази година се състоя в столичния клуб Cosmo. Приятно място. Не много голямо, но разполагащо с достатъчно място. Което от клуба са решили да запълнят с маси. Много маси! Сигурно локацията не се използва често за танцувални партита и от клуба са с политика да осигурят достатъчно високи масички, около които публиката да се поклаща в такт около купените "на партия" бутилки.
Иначе саунда е добър, осветлението също (с дразнеща мигаща лампа, която е малко излишна). Барът е на поносими (леко високи) цени, но няма голяма бира.

Добър клуб, но не е за масови партита (масово парти - хората да са повече от масичките .... а тия масички колко са много!).
Playground

Страхотно място! Там се получи брутална Локалка и Дръм и Басс Лавина. Добро озвучаване, добра климатизация, място за пушене, хубаво осветление, добро разпределение, бар на нормални (клубни) цени. Сполучливо място, но за "one shot". Обстановката е капризна и чуплива.

Супер клуб, но ... капризен. Не е за всяка седмица.Tema

Там също се получи една Локалка. Готино място. Даже страхотно. Озвучено, осветено, обзаведено. Понякога прокапва в малката зала, ама това не му е болката за умиране. Селски персонал! Скъпи цени! Тъпанарско отношение!

Nevermore! По никакъв случай! Лично мнение
Fabrica 126

Мястото има потенциал. Просторно, обширно, с много зали. Но... неподдържано, мръсно, прашно, задушно. Падат мазилки, не разполагат с техника. Ако искаш саунд, носиш саунд. Ако искаш светлина, носиш светлина. Ако искаш да дишаш нормално - излизаш навън ... след 2 часа ... дотогава - каквото стане! Странна политика. Добра в много отношения, но напълно идиотска в други. Мястото е страхотно за партита със собствен алкохол (каквито не знам защо никой не прави в България) и слаба организация. Ако искаш нещо сериозно - не е това мястото. То прилича на строеж! Ставали са добри партита там, но с много труд от организаторите. Това не е нива, за да копаеш! Това е място за партита!

Не ме кефи! Дупка! Не ми трябват хотелски условия, ама това място не струва!MixTape 5

Леснодостъпно, удобно. Готино. Обаче там не харесват DnB. Ако искаш DnB - набиваш се в малката зала. Тя е супер! Добре озвучена, но е малка! Идва госта, събират се хората и става като в 280 в учебни дни! Добре, че никой не проверява за билети!

Често срещан парадокс е: в малката зала да има 300 човека с DnB гост, който е ОГРОМНО име (но е напълно непознат за Микстейп), а в голямата зала да има нещо безстилово, с 50 човека на странна възраст (почти пълнолетни, ама май не баш). Но ... "кой ти слуша Drum and Bass, тука от бар Петък DJ-те какъв фурор правят" ... ОК, почти!

Но ако отидеш в голямата зала, печелиш място, да. Трудно може да се получи DnB парти с гост, при което в голямата зала да има заградени и неизползваеми площи. Но, саунда в голямата зала е компромисен. И то доста!

Или имаш място, или имаш саунд! Избирай! Хубав клуб, но с тъпо отношение към Drum and Bass музиката.4km Party Center

Ми там е гадно! Бетонено едно, сиво, безлично. Не е в центъра на София. С лоша репутация (за хората, които не са били нито веднъж в него).

ОБАЧЕ!!! 4km Party Center е идеалното място за DnB! Широко, просторно, проветрено. С безкомпромисен саунд! Лазери, прожектори, възможност за допълнителна светлина. Барът е добре зареден, персоналът си върши работата добре.

Има недостатъци, има оплаквания, но те са по-скоро от невнимание на клиентите, не по вина на персонала. Едно е "Загубих си якето", което в повечето случаи се намира захвърлено някъде, друго е "Охраната се опита да ме заключи в тоалетната" или "Охраната ми пръсна лютив спрей в очите" ... "Охраната ми счупи личната карта", "Падна ми мазилка на главата".

Мястото си е наше. Има си места за почивка, има си всичко. DnB е капризна музика. Капризна на звук, капризна на място (понеже дори и локалните партита са масови като посещение), с по-освободена публика. А идеалното място за такива събития е 4km Party Center.

Може би ако публиката започне да се отнася по-отговорно към него, ще стане още по-страхотно място за партита! Ако мивките не се запушват всеки път с боклуци, ако всеки си държи нещата под око и ако някои хора не се чувстват свободни като на поляната, всичко ще е супер и няма да има толкова оплаквания.

Защото: пробваха се различни места, но се вижда, че или не стават, или музиката ни не се приема на сериозно. За това си имаме "вкъщи" - 4km Party Center. И ако си го пазим малко повече, ще го превърнем в още по-яко (не само в музикално отношение) място.

Пробвахме новите места - не стават. "Не пускай питомното, за да гониш дивото" казват хората.


Следващото 4km парти ще се проведе тази събота:


Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!

1 comments :