Bass Blog Mix #14: Интервю с D-Mental

      


      Всеки го е виждал, мнозина са чували изпълненията му. Поредната порция качествен DnB, предоставен от Bass Blog /By DutZie/ е дело на D-Mental. Тедо е един от най-дейните артисти на българската сцена, особено сред по-младите изпълнители. Освен като специалист зад пулта, D-Mental се подвизава в DnB средите и като успешен продуцент и собственик на малък, но успешен лейбъл.

      Кариерата на D-Mental започва преди 5 години, когато той решава да подражава на своите идоли и любимци. По това време в България се случи нещо като пик на новите DnB DJ и доста фенове сметнаха, че е време да застанат зад пулта. За щастие, на много от тях им мина вдъхновението (и по-добре) и на сцената останаха само най-талантливите "младежи", D-Mental е един от тях и със своята упоритост и непрестанен труд, е развил уменията си почти до съвършенство.

Освен със страхотен микс, D-Mental възнагради Bass Blog и с доста изчерпателни отговори на различни въпроси. Насладете се на просторното интервю и се подгответе за една страховита DnB касапница!

      *******************************

      *******************************

Interview:      Bass Blog [BB]: Здравей! Представи се с няколко думи! 
D-Mental [DM]: Здрасти! Аз съм Тедо Войнов  или познат като D-MENTAL, на 20 години от София  :D

BB: Кога започна да слушаш и да се занимаваш с DnB? Кои бяха идолите ти в началото? 


DM: Започнах да слушам любимата ни музика когато бях доста малък и с годините започнах да навлизам в цялата тази култура. Това беше някъде към края на 2005г., началото на 2006г. (в този период). Започнах да се занимавам със самата музика малко по-късно - 2010г. и така и дойдоха първите ми гигове през началото на 2011г. 

А за идолите ми хмм... мисля че за тези години COOH  стана и остана моя идол. Прекалено много са любимите ми артисти но мисля че Иван  ще остане TOP1 и винаги ще има с какво да ни изненада.  


BB: Ти също така си част от Techsys RecordingsКажи малко повече за организацията. Кои сте в нея? Какво ви събра?

DM: Ами лейбъла и организацията са основани от Harsher през 2009Под името на лейбъла има парчета на артисти като – MicromakineKaizaBlock DodgerTriamer и още други :) Като организация сме имали доста силни партита още от началото като партито с Mystification (2010), 4 years Techsys Рожден ден с YMB, SHMIDOO & HYPOTHEC (2013) + още много локални събития през годините :) Скоро сме замислили завръщане понеже  повече от година не сме организирали нищо под името на организацията така че stay tuned! 

Събра ни това че всички бяхме BASSBOX CREW (това реално беше истинското начало на трипа ми из сцената) организация която част от артистите  останаха в нея, втори в Тechsys, а трети си създадоха своя. И ето ни сега 2015 организацията сме: Harsher, Javi и D-Mental.


BB: В момента ръководиш свой собствен лейбъл – Mental Disorder RecordingsКакви артисти издават за него?

DM: Да, тъй като Techsys остана само като локалната ни организация реших да създам собствен лейбъл и да започна нещо по-различно. Да издавам млади и неизвестни артисти от цял свят, но същевременно вадещи качествен саунд и имащи идеи. Доста от тези артисти вече имат издадени тракове за някои доста известни и големи  лейбъли.  Да ти кажа не очаквах такъв наплив от парчета пратени от всякакви дръм и бас продуценти и за това реших да издавам не само тежък, а също така по-неуро и по-техничен басс. За тези почти 2 годинки натрупахме 13 албума + още много които са forthcoming, също така има доста положителен отзвук от чужбина и доста хора които съпортват лейбъла . 

Скоро ще подпиша и с някои по-известни артисти които вече са оставили своята следа на световната сцена. Част от артистите които имат парчета за лейбъла: Aconit, Gorebug, Fundo, Circular DExperimental  Chemistry, Saintone, Shenkster, eDUB, Kryzys, East Kingdom и много други

Понеже техно-дръм и баса ми е слабост от години скоро ще издам едно LP носещо името TECHNO-DNB-IS-NOT-DEAD включващо соло парчета и  колаборации на Quellsy и Revolt и техни ремикси на други техно-днб агенти от преди години. Повечко инфо и превюта - скоро.

BB: Доскоро ти беше известен като Hardcore DnB артист. В последно време всякаш премина към neurofunk-a. На какво се дължи тази промяна?

DM: Аз все още си и се занимавам с по-тежкото звучене, но реших малко разнообразие.  А  напоследък съм и на по-лека вълна и виждайки предпочитанията на хората, харесващи дръм и  баса тук, реших да запиша нещо по–различно от това, което по принцип пускам и правя.. Освен  тежките басове винаги съм харесвал  голяма част от по–леките подстилове на музиката. Освен това скоро ще представим новия проект по който работим  заедно с още един артист. Малко авторска музика, която същевременно ще е хем тежка, хем модерна и мелодична, наситена с дебели баси и динамични барбани 

BB: Кои артисти смяташ за водещи в DnB в момента? Kои артисти слушаш и на кои следиш творчеството?

DМ: Според мен водещи в световната сцена са артисти от ранга на Mefjus, Emperor, Jade, Phace, Audio, Noisia, The Clamps, Current Value, BSE и, разбира се, нашето момче L 33. Hека преминем и към по-тъмната страна на стила. Най–горе, разбира се, са обичайните продуценти които с всеки следващ албум вдигат летвата –  Cooh, Limewax, Gancher & Ruin, Erre, Hardlogik, C-Netik, Hallucinator, Machine Code, Katharsys и още. Според мен тези класици ще държат челните места  с години и определено го заслужават. 

През цялото време слушам музика и то все нова и нова, и ако тръгна да изброявам всичките на които им следя продукцията, ще изпуснем нишката хахаха. Да ти кажа предпочитам да следя водещите лейбъли като BlackOut, Bad TasteVisionCitrus, Renegade Hardware, Kosenprod, Disturbed, Yellow Stripe, PRSPCT, L/B и, разбира се, POSITION CHROME (FOREVER TOP1) и така си създавам представа за кой-с, кой-кога и за кой ще издава хаха, иначе гамата от разнообразие е на лице.  Хубава и качествена музика без значение дали е неуро, тех или дарк, важно е басса да върви нагоре и да ни радват още дълго време с такава продукция и събития.

BB: С кой от тези артисти искаш да направиш b2b сесия или съвместен трак?

DM: Мисля, че се подразбира от по–горните ми отговори, и това е COOH, бих искал също Current Value, Limewax и Audio.

BB: Да чакаме ли скоро релийз от теб?

DM: Кой знае? В момента нямам много време да цъкам, но все пак имам forthcoming EP което трябва да завърша и издам за португалския Critical Bass Recordingsс който, btw, скоро ще започнем да работим  съвместно и ще направим един UNION с още няколко европейски лейбъла. А пък аз и не бързам с продукцията. Tочно навърших 20 и  мисля че ще имам време за всичко.

BB: Какви са следващите ти по-големи участия?

DM: Предстои да се договорим с момчетата от Порто и да направим един Critical Bass & Mental Disorder евент там, а пък защо не и тук. Иначе локалните участията в момента съм си ги поставил най–долу в листа със задачките хаха и не го мисля много, а пък не се и бутам да пускам. На 16-ти май ще взема участие на първото парти на Breakcore Bulgaria в клуб GrindhouseА пък и по горе споменах че плануваме и завръщане :)

ВВ: А къде (парти/фест) би участвал с удоволствие в световен мащаб?

С удоволствие бих участвал навсякъде хаха :Но с най–голямо удоволствие бих участвал на някой PIRATE STATION или на някои от големите днб фестивали като IMAGINATION или пък LET IT ROLL.

ВВ: Преди няколко месеца ти беше във Великобритания. Помня, че беше посетил митичния Fabric LondonМожеш ли да направиш сравнение между британския клуб и 4km, както и между хората, които ги посещават?

DM: Уоах! Hека опитам хаха. Чудя се дали изобщо имаше нещо общо с нашенската си 4-ка. Абсолютно всичко беше различно: музиката, залите, хората дори и тоалетните наистина беше като в сън хаха. На бруталните сетове на Ed Rush & Optical и Optiv & BTK (които впрочем нямаха абсолютно нищо общо с представянето им тук) реших да се загледам в хората около мен, и да ви кажа, беше пълно с хора, които не бих казaл че слушат такава музика, да не говорим, че ходят на такива партита. Буквално имаше всякакви костюмирани -  наконтени – смъкнати – спортно облечени  - с токчета по - джапанки а бе абсолютно разнообразие  и всичките скачаха през цялото време. Супер яко :)

 Напълно различна атмосфера  още със самото влизане... хората адски позитивни  спокойни и видимо забавляващи се, сякаш наистина бяха оставили ежедневието и проблемите си настрани ... другото което ми направи впечатление, беше охраната :х адски много охранители + стаф който нон стоп въртеше из залите с фенерчета събирайки чаши от земята и гледайки за изгубени телефони. Навсякъде пишеше че клуба може би е посещаван от крадци и  може да ви откраднат телефона и за това да бъдем по-внимателни. Отделно на това на специалното място за пушене никои не викаше и абсолютно всички хора спазваха реда понеже на 2 метра от клуба имаше хостел. Ако някои викнеше охраните отиваха и първия път предупреждаваха, втория направо изхвърляха нарушителите. 

Да не говорим че беше изключително забранено пушенето на каквото и да е друго от тютюн и се наказваше с инстантно изгонване. И да ви кажа хареса ми... хареса ми това че хората спазваха правилата и всичко си имаше граници. Хареса ми това че хората ги интересуваше къде са и какво слушат.  Клуба вътре беше перфектно озвучен без никакви глухи с брутални светлини и видео стени... самото разположение на всичко беше много добро.С една дума професионализъм! 

ВВ: Мислиш ли, че някога българската сцена може да достигне британската по популярност?

DМ: Ами разбира се! Не са много организациите в Европа, които толкова години не са мръднали а продължават и продължават. H.M.S.U са постигнали нещо, което не мисля че друга DnB организация тук би успяла, да не говорим, цели  16 години. Да не споменаваме многото български продуценти и таланти които показват на света че реално тук има нещо :)  Мисля че имаме с какво да се гордеем  и какво да развиваме :) и да не забравя най-важното... да подкрепяме!!

BB: Благодаря за сета и отделеното време! Пожелай нещо на читателите!

DM: Благодаря и аз! Искам да пожелая на всички ни да станем по–добри, по-благодарни и  DNB 4 LIFE!


D-Mental & YMB

***************************************
***************************************
Мix:
Следващия микс по план ще е Liquid Funk. След него идва поредната DnB резачка!
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!

0 comments :

Публикуване на коментар