Underground - The Movie


Какво заглавие? Каква обложка? За филми ли ще пише в тази статия?
Ми за филми ще пише. Но не за сръбски блогбъстъри на Кустурица, а за филма, в който са се вкарали огромен брой български хип-хоп артисти (на много от които съм фен). И това точно е филмът "Underground". Но тук няма да говорим за събитията на Балканите след разпадането на Югославия, а по-скоро ще поговорим за поредния фарс в родната хип-хоп сцена.

Преди време написах тази статия, в която в "стил свободен" изказах мнение, че за 20 години, нищичко не се е променило в хип-хопа ньи. И понеже днес е световния ден na gramotnite bulgary vav feisa, "продължаваме напред" със следващия поглед върху сцената.

В последно време редица изпълнители изкараха албуми. Някои - пълен шит, някои - ставащи, с дъх на надежда в траковете, трети - абсолютни шедьоври. Но за да разбереш за нечий албум ... хм, нзн, трябва да го помолиш да ти каже кога ще го издаде (може би). Няма soundcloud превюта, няма статии, само един два поста на стената на изпълнителите и това е. Ходи търси албум. В ХХI век (уж, което ми напомня за тази статия).

Въпрос към редица изпълнители:
- Защо не влезеш в нашата епоха и не пуснеш Soundcloud превю на албума си. Виждат го хора, спами се, добива популярност ... някак си ... модерно. Или дори да не е модерно - ВСЕКИ световен изпълнител прави така.

Най-често отговорът варира в следния диапазон:
- Ми аз съм ъндърграунд. Не ща да се шуми много, да ставам известен и да съм скапан комерс.

Какво е да си ъндърграунд?

Да си ъндърграунд е да си неизвестен, да си гения в сенките, уличния поет от крайните квартали. Никой да не е чувал за теб, но ти да мачкаш със всяка изява. Нещо такова, може би. Кой знае? Аз лично съм ъндърграунд само когато съм в метрото. Рано или късно ще дойде времето да съм ъндърграунд под белия камък (при късмет) и за това гледам в момента да съм по-често оувърграунд.

И тъй като с думи прости не мога да обясня какво е да си ъндърграунд, ще използвам метафора. Признавам си, метафората ще е груба, но аз не съм ъндърграунд и гоня читателски интерес. За това ще прекаля с изказа, за да съм по-пиперлив.

Та, метафората: имаме 2 момичета. Страшната курва и свитичкото момиче от провинцията. Някак си живота ги е събрал и свитото момиче вижда, че курвата се е продала, но има по-висок статус в живота от нея. И ще не ще, пробва. Контене, кафенца, дискотечки и хоп - първата патка. Трудно, болезнено, но интересно. Ден, седмица, месец, wake up, make up, fake up и се тръгва на лов за втора патка. И така апетитът идва с яденето, а нагонът с лющенето.

"Кви патки, тоя са кво превърте?"
Спокойно, обяснявам. И ето го сега нашето свито момиче, което далеч не иска да е курва, как поема патки. Естествено се досещате, че курвата е поп-хоп изпълнителя, а свитото момиче е ъндърграунд артиста. И нашето свито момиче има нов албум. Няма реклама, няма нищо, но все пак ще трябва да се представи.

И как се представя? Според мен (като е ъндърграунд) от ръка на ръка, в местния квартален клуб, на домашни партита, в апартамента в гетото. Ми нищо такова. Избира се добре вървежен столичен клуб. Не е много ъндърграунд, а? Ми не е. Ето, нашето момиче получи първа патка. Продължаваме.

Все пак сме ъндърграунд, но, айде, клубна политика, има facebook event. И хората отиват към събитието. Втората патка се вижда още на входа - 5 до 10 лева. Ама чакай сега! Ъндърграунд? Никакъв ъндър не е това, дори се качвах по стълби. Трета патка - диск. Да, ограничени бройки. Все пак артиста е ъндърграунд (абе аз защо не направя copy paste, ами се тровя да го пиша това "ндърграунд" всеки път?). Албумът му не е в масова продажба от курвенски лейбъл и няма да можете да си го купите от курвенски магазин, редом до албума на курвата от преди малко. Ама ъндърграунд, ъндърграунд, 10 лева за ъндърграунд диск. Добре е! Дискът си струва (в повечето случаи), ама не ми е много ъндърграунд.

И клубът е фраш. Стотици хора са дали пари за вход. Лимитираната серия от диска е изчерпана. Скромното момиче получава четвърта патка. И й се услажда. Следва клип. Даже може би два. Но няма да го гледате по курвенска телевизия. Той е ъндърграунд - VBox. Taм обаче започва едно следене, едно гледане и БУМ топ в чарта на VBox ... доста ъндърграунд. Патка №5!

Шестата патка е стабилна. Може би перверзна, на "грешно" място дори. Скромното момиче излиза в ефир. Естествено, като ъндърграунд, някой приятел я е бутнал, не са я поканили. И в ефир момичето обяснява колко е ъндърграунд тя, колко комерс са другите, какви курви са. Вече се започва реклама "Очаквайте съвсем скоро!" ... Да, наистина, медийна изява. Болезнена патка. Горкото момиче.

Та, да спра дотук с бройката. Все пак скромното девойче (добре де, доскорошно девойче) е отнесло 6 токата, курвата дотогава е отнесла 60 (или дори 600, че награди се раздаваха скоро). Ма курва не се става от 50-тия път. Курва можеш да станеш и от първия.

Следва нов въпрос:
- Защо го направи това?
Отговора пак варира около един общ:
- За да си избия вложенията по албума.

Мнението на Bass Blog:

Ами ОК, изби ги. Ама колкото вложиш, толкова ще избиеш. Курвата е вложиа повече и е избила повече. И двете момичета не са милионерки, оборота покрива началния капитал.

И сега без метафори. Защо като ъндърграунда ви е ъндърграунд, ама в кавички, не направите нещата както трябва? Помня през ... втората вълна (ебаси тъпото клише!!!) ... пак имаше ъндърграунд и комерс, но българският хип-хоп беше навсякъде. Да, имаше ужасни неща (то и сега ги има), но имаше и добро качество. И тогава никой не стана милионер с рап.

А в момента качествените артисти се ограничават от някакви британски думи, които отдавна са с избледняло значение. "Ъндърграунд", "комерс", тъпотии! Нанрави си нещата като хората! Излез на светло! Покажи се! Имаш какво да покажеш! На мен ми писна да гледам полуголите задници на някакви разпоретини от "балета" и да слушам някакви чекиджии как бълват лайна около тях. Родният хип-хоп може много повече! Но не го показва, защото сам се е вглъбил в някакви свои клишета.

"Хип-хопът смърди, когато става въпрос за пари". Не, хип-хопът смърди, ако го правиш с мръсни уста, ръце и съзнание. Тогава смърди. Но музикалният бизнес, като всеки бизнес, трябва да се захване здравата, за да си на върха. А с такива повърхностни "маркетинг стратегии" от на баба ми времето няма да стане! Стегнете се и си покажете възможностите! Тийнейджъра е млад и тъп. След като Курвата го е зарибила с повърхностна простотия, Скромното момиче ще го удуши с финес. Само да знае как.

Край!

Който прочел, прочел! Вдигнал ми е рейтинга (а в mass медийте това е важно).

Който разбрал, разбрал! Браво на него!

Който не е разбрал - отворен съм към дискусия.
Ако не му се дискутира и се прави на голям - да си ебава майката!

Peace & Respect!!!
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!

0 comments :

Публикуване на коментар