Hardcore Swag: новото явление!

Снимка: Google

Drum and Bass, Drum and Bass ... Drum and Swag. DnB в България вече повече о 16 години върви само нагоре. Все повече и повече хора започват да харесват и да слушат тази музика. Срещат се дори обяснения в любов към музиката, разкази за осмислянето на живота чрез тази музика и прочее. Което е супер. В повечето случаи. В други случаи си е поза. Да поговорим малко за новото явление, което образно ще нарека "Hardcore SWAG".

Е, в началото всичко си беше в някакви норми. DnB никога не е било оперна музика или нещо, предназначено за костюмирани хора с шампанско в ръка. Винаги си е имала своите изцепки. Да, в един период изцепките започнаха да зачестяват, после станаха водещи. Музиката (за някои хора) започна да избледнява и да не е първостепенна на партита. ОК, с това се свикна, няма как.

После се появи друг "феномен" - дечицата. Да, на DnB винаги е имало малолетни. Аз съм влизал като малолетен, много от артистите са влизали като малолетни. Е, да но по едно време и това изгрубя. Особено, когато целия 9-ти В клас иска да се изсипе на локалката. После и 9-ти А, 8-ми З и т.н., докато някои партита не започнаха да приличат на детски градини. Дотук добре. И това се преживя.

В последно време започва да се наблюдава друг нов типаж (който силно се надявам да не стане масов). Именно този "типаж" наричам "Hardcore SWAG". За какво иде реч?

Публиката на DnB партита винаги е била разнообразна. Винаги съм повтарял, че DnB е разнообразие. И както има разнообразие (което трябва да се уважава) сред стиловете, така има и разнообразие сред феновете. Но в последните 10-тина партита, все по-често започна да се вижда масовият пълнолетен типаж, чиито визия, движения, облекло и маниери показват едно нещо "Объркал е събитието". Да, такива фенове не са от вчера, но започват да стават все повече и повече. Или иначе казано - достатъчно са, за да започнат да се забелязват.

Като цяло, електронната музика винаги е била своеобразен начин, чалгарите да си разнообразят чалгата. И след като хауса "изтъпя" и билетите започнаха да стават по-скъпи (което май е явната причина), доста хора "скъсаха" с тази музика. Някои се обърнаха към ... онова, дето прилича на рап ... телевизионния рап ... Крискоу, Димчоу, ЕфОу, Ендоу (отскоро), Стоу Кила Майка и всякакви други "Оу" индивиди. Да, тази музика още е популярна, но сред 11-12 годишните. Порасналите искат нещо друго.

И тъй като в модерния свят в Столицата, не е готино да си отявлен чалгар, хорицата търсят разнообразие. Друго е някак си да слушаш "това, новото, бързото ... ъъъъъ... да бе" Дръм ен Басс (или ако си бил на повече от три партита, просто "Басче"). Така си готин. Хората около теб не знаят какво е това. То и ти нямаш ясна представа, но поне си схванал някои бейзик неща. Но си загадъчен, и готин (или загадачна и готина, как дойде). Хората си мислят "Кво ли е па това "басче"? Тоя е некъв мега гъзар!".

Естествено, на парти се смесваш с тълпата, като си търсиш хапчета. Колко му е, хапчета. Понякога намираш, понякога не (не всеки дава на непознати). Има даже и типажи, които търсят, но като им се предложи започват да се измъкват "Ми аз за сега имам, ама после ще дойда" / "А, ма то мойта е намерила." и прочее. Е, да, ама ако търсиш хапчета, си готин. Ама в случая - готин сред готините (абе не, че сме красавци и миски, ама поне се опитват да ни подражават "хардкор SWAG-ърите").

И, да, знаеш, че си позьор и SWAG-ър, и дори 14-годишните, които ти се набиват в очите, знаят повече за DnB от теб и се клатят в такт, за разлика от теб, но поддържаш илюзията. В твойта компания си единствения/единствената, слушащ DnB. И ако пуснеш на някой DnB трак (някакъв там от YouTube), той като не-свикнал с тази музика я определя като "бърза, неритмична, хаотична, тежка". А ти в очите му си още по-як, свободолюбив и музикално просветен.

И така, тези хора си ги има и стават все повече и повече. Танцуват си с леки чупки в ханша, хванали чаша с уиски или изглеждат абсурдно "бийбърски" (потури, лъщящи шапки, роклички) и са най-отпред на колоните (тук нямам идея защо са най-отпред. Сигурно е готино, нзн). Някои обаче са мега "хард". Снимки на треви в профила. DnB надписи навсякъде (cover, профилна). Сякаш разбират какво слушат (но като се загледа човек в коментарите и по-старите фотосесии, разбира, че не е баш така).

Тази прослойка, както забелязахте, си има своя цвят и разнообразие. Някои са по-чалга, други са по-криско. Но по-скъпите билети в хип-хоп (този хип-хоп, за който са чували) и хаус събитията вече не са им по джоба и си търсят новото, по-евтиното. И по-тясно специализираното (за да са готини - не може да слушаш това, което слушат другите, когато си готин и различен).

За щастие, тези DnB позьори не са масови засега. Но все пак факта, че ги има, донякъде е добър - DnB привлича нови хора. Е да, но донякъде не е. Ако ще идват всякакви на партита, каква ни е диференциацията с другите стилове? А тези новите, са си същите като останалите (хип-хоп, чалга, хаус) - нищо различно. Ако първите два типажа (друсалките и хлапетата) са си басерски и "наши си", то в новата вълна няма нищо DnB. Ако бяхме рапъри, това щеше да е признак за "комерсиализация". Но не сме, и за това не използваме тъпи клишета.

Лично аз се надявам това явление да е временно и да отшуми. Именно публиката (освен музикалните характеристики) толкова време отличаваше DnB от останалите стилове. Все пак снимката с надпис "DnB" и няколко YouTube трака, не те правят DnB. Но този "цвят" сред публиката все повече се набива на очи.

Дано със започването на семестъра и разработването на Стуградските заведения тези хора рязко спрат да слушат DnB. Ако не, живи и здрави да са. Ще свикнем и с тях! Колко му е?

Пийс! Йоло! SWAG, baby!
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!