Bass Blog Mix #9: Интервю със Sechnia


Рубриката Bass Blog Mix & Interview вече достигна двуцифрено число. Гост № 9 е родопският артист Стефан Джиджов, a.k.a. Sechnia.

Sechnia е слабо известен на българските фенове. Сигурно причината за това е, че не е роден в София и не може да участва редовно на DnB партита в Столицата. Въпреки това Стефан е сред любимите артисти на Open Air почитателите в страната. Той е редовен участник на различни събития на открито и закрито в Родопския регион.


Въпреки, че почти не участва в софийския нощен живот, Sechnia вече е изградил голяма фенска база в страната. Той е любител  на старото DnB звучене и майстор на суровите сетове. Специално за Bass Blog /by DutZie/, артистът е създал 75-минутен микс, в който можем да чуем както негови авторски парчета, така и част от любимите му тракове.

**************************
**************************

Interview:
Bass Blog[BB]: Здрасти! Представи се с няколко думи!
Sechnia [S]Чечката от Смолян ... родопско чeдо. Псевдоним Sechnia, защото по тука местните дружки много съм ги бил посичал, като се зарибя с басче. И така Чечка-Сечка-Чеченец-Сеченец-Чечния-Сечния. Производни много ...

BB: От колко време слушаш DnB? Кои са любимите ти артисти?
S: Ако не се лъжа някъде през  ’99 … Спомените ме водят до една местна компютърна зала. Някак си с колектива на залата се натъкнахме на имена като Roni SizeDJ HypeMampi SwiftLTJ Bukem и дрВинаги има и един приятел, който по това време вече е бил с диагноза DnB маниак ... ама кой да знае ... от там и още си му седи прякора „Дръма“.  Той така лекинко по-обстойно ни въведе в светлината ...  но после дойде и тъмнината. Първото ми по-силно от към звук DnB парти беше на нова година 2000-2001 в нашият си Родопски драматичен театър  (голямо благодаря на тези, които го забъркаха). Две MC-та взеха, че забъркаха и те. Като цяло се позатвърдиха нещата. Лятото пък на 2001 на един от морските ни турове най-добрия ми приятел заходи с нещо като комбиниран касетофон с лампички и една касетка със съдържание Decoder – 21st Century Drum & Bass ... и КРАЙ !!! Ето това сега е Drum & Bass! Имаше възклицания от сорта на „Че то този микс е правен точно  да си го слушаш  във влака братле ... тутуф тутуф“. Така че, който някак си не се е докосвал до това, препоръчвам ... три уникални микса има поредицата. За любими артисти ... просто с годините станаха много. Мислиш си, че имаш любим, но се оказва, че всеки може да те изненада с нещо.

BB: Какъв стил DnB предпочиташ?
S: Darkstep, Neurofunk, Techstep …  знам ли вече. И стиловете станаха много. Като чуя даден трак веднага разбирам дали го предпочитам. Разбира се, послушвам си и liquid, atmospheric, intelligent … не на последно място Jungle (от там някаде се почна). Аз си имам друга класация: лекинки, свежи, фрешнати, нормални, изтрещели, изтръпнали, изкривени ...

BB: Кога започна да миксираш DnB?
S: Може би 2004г. ... Чисто така “for fun” в домашни условия с приятелчета в Пловдив през студентските ми години. Тънко,тънко по студентски си дръпнах от някъде една софтуерна програмка DSS DJ и яко зарибявка. После пък след една бригада се върнах с някакво комбинирано чудо плеъри с миксер ... куча марка ... па и с дискове работеше. Взех му тока през двете години, в които се изживявах като хижар. На какво ли не бе свидетел тази хижичка. След това се върнах на по-модерни софтуерни програмки и от една година вече официално тракторист в конзолен вид. Нормално ... баща ми от малък ме качваше по разни багери,фадроми и грейдери. Но това не означава, че когато някой се излъже да ми преотстъпи плеърите  не се справям. Случвало се е през годините и май ми се получава. Ама това само присъствали приятели ще могат да кажат. Важното е забавление да има.   

BB: Занимаваш ли се с друга музика, освен DnB?
S: През студентските си години почти не изпусках Hardtechno парти в София. През тези години тежкия звук доволно ме беше обладал ... но DnB-то е пуснало  по-здрави корени. Разбира се, Hardtechno музиката все още си канти там някъде в главата ми. Също така с едно градско приятелче  Rub MC си се зарибяваме. Аз се мъча да заформя някакъв бийт, а той с лекота си стреля рими на него. Както казах всичко е FOR FUN!

BB: Продуцираш ли?
S: Опитвам се. Който е пробвал знае колко е зарибяващо.  Мъчим се с ReasonВсе пак още от едно време си играехме и с батко му ReBirthНо все още звученето ми е някак сухичко ... иска се доста игра с детайлитеа и средства. Общо взето гледам разни съветчета из интернет и го мъча. Тука по Смолян не е като в София, където все от някъде ще ти изскочи някой познат, който ще да се е занимавал с това и ги разбира нещата и може да ти даде съвет ей така “face to face”.

BB: Ти си от Смолян. Как е DnB сцената там?
S: Сцена няма ... ама виж ливади, хижи и вилички бол. Ако не сме ние да си се съберем с приятелчета и да си избухнем, друг няма кой да ни го направи. Малко сме ама все готини хорица.  Повечето от тях си падат по по-леката версия  на DnB-то, но вече са претръпнали като заходя с плескавиците. Както казва по-горе споменатия  Дръма  „Без спортна злоба не може“.  Като цяло за градчето ...  трудно смилаемо е за малкото ни стереотипно общество.

BB: Участваш ли на партита в София и другите градове?
S: Слабо ... едно две клубни партита по Пловдив. Май ми дадоха една сутрин да пускам на Куклен ама преди да бъде Wake Up. Но не помня точно ... може и да съм халюцинирал. То не бе  psychedelic, то не бе чудо. Много добре си изкарахме. За София ...  ако се брои петте парчета, които BZZZT ми позволи да миксна b2b със SIZMAL  на афтъра на 16 YEARSHMSU за да си начеша крастатазначи "ДА". Случва се да ме питат нося ли си дискове ... май ще започна да си нося.

BB: На кое събитие би искал да участваш, ако имаш възможност?
S: Което и да е. Не съм претенциозен. Разбира се, кой не би искал събитието да е голямо, да застане пред тълпата и да ги накара да изтръпнат от кеф. Вярвам, че някой, някъде, някой ден ще ме дръпне от никъдето и ще се заформи там нещо си.

BB: Какви тракове си подбрал за сета?
S: Забъркал съм около 40+ трака ... малко нови, малко стари, малко и от средата, три-четири култови класики ... позволил съм си към края на микса да забъркам покрай сухото и два три мои мокри проекта. Който е ценител би трябвало да усети какво се случва .

BB: Благодаря за отделеното време! Пожелай нещо на читателите!
S: Да са Ви здрави кокалите, за да може още дълго да си подскачате на DnB. И когато мелодийката започне да Ви понася на някъде и бийта започне да завърта яко ... е ми въртете сe и Вие.

***************************
***************************
Съвсем скоро очаквайте Bass Blog Mix #10!
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!