Sweet Sixteen! Честито да ни е!

Дълъг уикенд, и още не е приключил. След 3-часово раздаване на флаери и спам по софийските улици (Благодарности на Колето и Дуца за помощта) се случи събитието на събитията в Party Center 4km. Не ни стигна цялата лудница в четирите зали, а ни беше подготвен и Афтър в Маймунарника. На влизане в нас, сигурно съм изглеждал изтощен. Посрещнат бях с думите "Изглеждаш така, сякаш са ти взели нещо.".

Всъщност не, нищо не ми беше взето. Просто ми се даде толкова много, че все още ми е трудно да го осмисля. Дадоха ми се емоции (главно положителни) и едно незабравимо преживяване. Дръм и Басса в България вече стана на 16! Честито!


Все пак, трябва да съм честен. DnB в страната е на много повече от 16 години. Има няколко организации и DJ, които поставиха началото години преди HMSU. Но това което направи любимата организация е не само промотиране на дадена музика в дадена страна. HMSU създадоха основите и изградиха мощна и постоянна сцена, силна култура и най-важното - сплотено общество.

Да, не са първите. Да, не са и единствените. Но без HMSU със сигурност DnB в България щеше да изглежда по различен начин. Постоянна активност, огромен брой мощни гости, силни и традиционни събития. Вчера организацията отпразнува своя 16-ти Рожден ден. 16 години навърши и организираната DnB сцена в страната.

Какво ни предложи партито?

Над 20 артиста, 8 госта от чужбина, цели 4 зали и тонове качествен звук и визуализации. Но тези неща могат да се прочетат на всеки един флаер.

Защо отидох на партито?

Отидох, защото вече 14 години DnB трови мозъка ми със своето присъствие. Но този досаден паразит или го обикваш и става част от теб, или го оставяш да изтече през ушите ти и не му обръщаш внимание. А ако не бяха артистите и активността на HMSU, отдавна щях да зарежа тази музика. Но организацията-рожденик ми предложи първоначално хоби, после начин на мислене, оформяне на личност и създаване на образ. Да, DnB е повлиял много на живота ми, и това е само и единствено благодарение на HMSU.

DnB се превърна в общество. Огромно и сплотено общество. И аз се чувствам част от него. Това ме накара да ида на партито. Гостите и гръмките лейбъли също повлияха, но ако ги нямаше, пак щях да отида на 16 години HMSU. Видях се с приятели, запознах се с интересни хора. Беше ми интересно. Но дори и да не ми беше интересно, пак щях да отида. Защото DnB е част от мен.

Какво ми хареса на партито?

1. Артистите. Гостите бяха на световно ниво, но нашите момчета не им отстъпиха. Crissy Criss наистина показа огромна техника. Да, той е един от най-техничните DJ в света. Доказа го, като показа умения близки до тези на Mocks. Естествено, Димо е по-техничният от двамата. EXo подгря мощните RAM, с чист опит да бутне голмата зала с Bass. SS и Groverider направиха своята разходка между стиловете, но и сетът на Targy не бе по-малко беден откъм разнообразие. А в "Хардаж" залата ... там май хедлайнера не беше от Холандия. Бих предпочел 2 часа на Ogonek срещу час за Sinister Souls, но и така беше добре. Faith, BzzzT и Ruji - съвсем малко им трябва, за да надминат "звездните гости".

2. Интересният Jungle battle, който се оформи в "хардаж" и "класика" залите. Acidtrip доказа, че реге семплите са пуснали дълбоки корени в DnB културата, а Yango отговори с доста нови и интересни течения в стила. Може би ако двамата артисти не се дублираха във времето, щеше да е по-добре, но HMSU са обещали реванш за слабото (откъм бройка) jungle присъствие в партито.

3. Визуализациите, светнините, флаерите. Имахме 3D Mapping в Тоталката, лазери и допълнително осветление в Класиката, а Хардаж залата за пръв път (от доста време) изглеждаше светла.

4. Clear Sound - добре! В 4-те зали! MASSIVE!!!

5. Най-накрая имаше охрана на терасата и броя на шанаджийте и дечурлигата беше намален драстично!

6. Стиловото разнообразие и наличието на dubstep и експериментална зала.

7. Стотиците усмихнати и позитивни хора.

8. Представители на организации, които не бяха в line up-a (а и рядко са част от HMSU събитията) бяха на място, за да уважат празника.

9. АФТЪРА!!! Гениална идея! Искам още афтАри!

Какво не ми хареса?

Е, това не е реклама на супер прахосмукачка. Продуктът имаше недостатъци. Не от страна на организацията, но от страна на обществото, изградено от тази организация.

1. Залите се напълниха едва около 1 часа. Тогава стартираха гостите и Валери. Бруталният сет на EXo бе чут от едва 50-тина човека. Yango и Acidtrip - дори от по-малко. Targy и Faith -b2b- BzzzT- тe бяха на кантар откъм посещаемост, но заслужават МНОГО повече. Кога най-накрая ще се научим да уважаваме българските артисти и ще разберем, че те не са само 4-5 човека, правещи и промотиращи 1-2 стила?

2. Тоталната стигма към дъбстепа. Най-малката зала се използваше за реанимационна. Въпреки бруталните сетове на Noiz, Vallew и Daffy, феновете не си направиха труда да им обърнат внимание. Да, някои наистина не харесват дъбстеп. Но повечето фенове в България дори не са слушали Dubstep, а са свикнали да му дават неприятни епитети, за да са "част от обществото". Дайте шанс на този стил! Не бъдете коне с капаци! Не обиждайте артистите, без дори да сте ги чули какво показват!

3. Не успях да чуя Cyberian. Нзн защо. Моя грешка! Сори!

4. Пастетите. Ма не може без тях. Забелязах обаче, че освен наш'те си пастети (с които вече сме свикнали) има и нова вълна пастети, които незнайно защо са решили да сменят любимата чалга (или хаус) с DnB. Бая удари с теслата ще им трябват, за да се оформят тези "нео-бассери". Дори и със "сьомгата" и "тахана" не знаят как да действат. Дано се научат! НО (!!!) държа да отбележа: пастетите този път бяха изненадващо малко.


ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, HMSU!!!! 

ЧЕСТИТА НОВА БАСС ГОДИНА!!!!

За да се избегнат 5-6 различни дискусии в различните споделяния, използвайте коментарите в блога за критики, препоръки и мнения! Благодаря!
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!