Растафарианството

Concuerin Lion of the Tribe of Judah
(Прозвище на Хайле Селасие I)

Bass Blog /by DutZie/ има за цел да налее малко знания в главите на своите читатели. Темата, на която съм се спрял с цел да ви запозная, е Растафарианството. Ще споделя малко исторически факти, събирани от български и чуждестранни източници. В максимално сбит вариант (не ми се получава, знаете) ще се опитам да обясня защо "раста" не значи плитка и защо ганджата не е единственото нещо, което да те направи растафарианец.


Начални факти

Терминът "Растафарианство" като цяло е ямайски неологизъм, който описва движение, което започва на карибския остров през 30-те години на ХХ век. В своя първообраз Растафарианството е вид Християнство (смесица между Християнство и Юдаизъм).

История


Кралицата на Шеба
Картина
Историята на Растафарианството започва около 10-ти век преди Новата ера. В Еврейското царство (империя в Близкия Изток със столица Йерусалим) царувал цар Соломон. Соломон е наследник на цар Давид (първият владетел на Еврейското царство) и по негово време империята му била най-могъща: най-богата, с мощна и подготвена армия; със закони, архитектура и религия. По времето на цар Соломон Юдаизмът бележи своя начален и може би най-силен пик.
В това време, в Африка, се простирала Империята Шеба. В границите й се включвали днешни Египет и Етиопия, както и част от Персия (Близкия Изток). Царица Макеба управлявала Шеба. Макеба предприела пътуване до Йерусалим, където се срещнала със Соломон. Могъщият еврейски цар покръстил африканската царица в Юдаизъм. Като резултат от срещата им, Макеба забременяла и родила Менелик. В последствие Макеба се завърнала в Шеба и покръстила всички в Империята, докато детето й останало при баща си - Соломон. Еврейският цар отгледал и възпитал детето, като го научил да почита Яхова (главно божество в Юдаизма). След смъртта на Макеба, Менелик се завърнал в Шеба като неин наследник. Вследствие царуването на Макеба и Менелик, Шеба (и днешна Етиопия) са християни, като Етиопската религия е старозаветно Християнство, запазило огромна част от първообразната религията на цар Соломон.
Растафарианството почита един бог - Джа (съкратено от Яхова, Йехова). Религията отрича абсолютно всички аспекти на Християнството, които не кореспондират с Еврейската религия. Според растафарияните, "вавилонският" отенък на новата Християнска църква е поквара за чистата религия. Под "вавилонско" растафарите разбират всичко лошо (двуличие, омраза, делена на хората според държава и цвят). Много автори наричат тази религия "анти-бяла", но в идеята на Растафарианството е единството между хората и липсата на изкуствени "вавилонски" различия между тях. Това неправилно твърдение за религията се потвърждава през II Световна война, когато Мусолини навлиза в свещените Етиопски земи. Походът му тръгва от Рим и допълва неприязъмта на Растафарианството към Рим, Римокатолическата църква и ги обявява за наследници на покварения древен Вавилон.

ЯмайкаХайле Селасие I
Ямайка няма НИЩО общо с произхода Растафарианството.
През 30-те години на ХХ век, в Ямайка се поражда обществено недоволство към управлението на страната. Недоволни от начина си на живот, мнозина местни приемат Растафарианството (на думи, всъщност малцина успяват да спазват тежките догми на религията). Започват масови престрелки между Растафарианци и полиция.
В Ямайка в това време е модерна реге-музиката, която пее за любов, мир и единство (всички най-важни ценности на Растафарианството). Нормално, Реге и Раста културата се сливат в едно и в момента дори няма разлика между тях (Реге=Раста, което не е много правилно в исторически план).
Ямайските Растафарианци всъщност дават името на Етиопската религия. По това време (от 1930-та година) император на Етиопия е Хайле Селасие I, чието рождено име е Тафари Маконен. Той е наследник на император Менелик II и е последният етиопски монарх. Като наследник на престола на кралица Макеба и Менелик I, Хайле Селасие е почитан от растафарианците в Ямайка като Бог.
Името Хайле Селасие в превод означава "Силата на Светата Троица". Рожденото име на императора - Тафари Маконен дава името на религията. Преди да стане император, Тафари е бил княз (пряк наследник, преди него управлява регент - Лиж Иясу). На етиопски "княз" е "рас" ("раз") - Рас Тафари.

Цветовете на Растафарианството

Зелено, жълто, червено. Това е знамето на Еиопия. Не на Ямайка, Гана (всъщност и на Гана е такова, но няма значение) или други страни. Растафарианците почитат тези цветове, тъй като Етиопия се смята за начално място не само на Растафарианството, но и на цялото Християнство (по сведения, в Етиопия по времето на Египетската империя, Моисей, който тогава бил египетски жрец, написва пет книги на Библията. Това донякъде обяснява връзките на Юдаизма с Египетския Мистицизъм).

ТреватаГанджата винаги е била част от Етиопската култура. Естествено, той е подобаващо наследен от ямайските растафарианци. Причината: ганджата се използвала за медитация, а и расте свободно в двете държави.

Плитките


Както разбрахте, Раста не значи "плитки". Плитките се наричат "Dreads"(Страхове). Първи доказани данни за използването на Dreadlocks е в Персийската Империя (10-9 век преди Новата ера) където персийските войни умишлено пускали подобни плитки, за да сплашат враговете си. А както разбрахте Древна Персия и Империята Шеба са били тясно свързани.
Растафарианците поддържат естествени плитки, тъй като стриктното растафарианство (а както знаете, корените му се губят в Ямайка) забранява използването на течаща вода, химикали и всякакви "вавилонски" открития. Така косата се накъдря естествено и се получават подобни масури.

В общи линии - това е. Дано съм бил полезен!
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!