Трета хип-хоп вълна в България (Американска тъпотия, ама по български)


Е, верни на хип-хопа люде, добре дошли в третото издание на най-голямата музикална тъпанарщина в българският шоу бизнес - рап вълните. Въпреки, че рапът в България е близо на 30 години, според "големите" имена, той е на талази. Не е постоянен. И въпреки десетките качествени изпълнители, които правят своите неща, без да се интересуват от подобни простотии, в играта на големите "вълните" са важно нещо.

Преди 10-тина години приключи "Втората вълна" (и все едно 10 години хип-хоп е нямало в България). Там беше цирка! Огромните Sniper и грамадните RnB records се бяха хванали за гушите. И докато "истинските хип-хоп DJ" на двата лейбъла трупаха пари като чалга селектори, за децата имаше представления. Голям смях. Хейтове, дисове, медийни войни ... Забавно беше!

После се родиха обединенията срещу чалгата, имаше и различни караници между обединените, глупости и тъпотии. Абе шумеше се. Имаше рап по БНР! Но това нещо замря. Българският хип-хоп не получи никаква изява в чужбина и нещата си останаха на същото остаряло деведесетарско ниво.

Сега дами и господа, циркът е още по-пълен! Хващайте пуканките и гледайте серияла! Трети сезон обещава да е класов.

Огромен шум се вдигна, когато някаква си там (нито я знам, нито я познавам, нито ме интересува) прави награди. Хип-хоп награди. И награждава там 10-тина човека, които са толкова далеч от хип-хопа, колкото Плутон от Слънцето. Но награди има. За DJ-те, за МС-тата, за Арънбистките (или там каквито са българските J Lo-та), за всички. Дебюти, клипове ... чудеса. Малка вметка, като стана въпрос за клипове, единият номиниран за клип обясни в ефир на българска телевизия, как клипът му за Емилия е най-големия му успех. Ма иначе е рапър, личи му.

Добре, награди, има си пари жената - награждава. Но има и ненаградени (неноминирани), които явно подразнени от факта, изливат тонове тъпотия по телевизията и радиото, като изкарват кирливите ризи на въпросната лелка (а тя си ги има). Не били добри артистите (ФАКТ!!!), награждава само нейни (ФАКТ!!!), но тия които се оплакват от липсата на номинации били по-добри рапъри (Не-ФАКТ!!!).

И така вече се заформят любимите страни от сериала - ъндърграундърите и комерсите. Всъщност и двата типа искат клиповете им да се дават по телевизията и дисковете им да се купуват. Да, ахаххахаха, дискове!!! Все още са на твърд носител, но иначе са модерни изпълнители (уж).
В крайна сметка всички са еднакви. От опит да не превърнат рапа в абсолютна чалга, го правят във формат естрада. Модерно е (уж!).

Вече даже се говори за хип-хоп война. Зареждайте пушките! Ше се трепем! Лагерите се оформят, "уличните банди" са на лице (в телевизиите и радиата). Първите битки ще се случат скоро. Хижеж! Тонове тъпотии! Всъщност и двата вида "хип-хопери" са си един дол дренки. Нямат нито идеята, нито възможностите да правят рап. И ако неноминираните бяха номинирани, нямаше да лаят в ефир, а щяха кротко да си чакат наградите.

Дотук добре! Имаме си шоу! Но именно затова българският Рап няма НИКАКВА реализация в чужбина! Всеки тъпче в един коловоз. Няма го новаторството, няма ги идеите. Ако се направи нещо ново, се прави по стария начин. "Трета вълна", трети сезон американски простотии по български!

Награждаваме се в стил 90-те години, издаваме в стил 90-те години. Научиха се 5 човека да правят клипове и се състезаваме с клипове. 3 песни, 5 клипа. Трето издание на войната, но нищо ново под слънцето!

Може би ако тази идиотска позьорщина се счупи по някакъв начин, ще проимаме истински рап. Не че нямаме, ама само ние си знаем за него!

Но, никой не иска да се "комерсиализира". Поредното клише! Правиш ли клипове? Правиш! Правиш ли партита? Правиш, и вход взимаш, пари печелиш! Къде ти е ъндърграунда, като правиш всичко за пари? Или не взимаш достатъчно и затова не си "комерс"? Странна ми е философията на изпълнителите.

"Този краде!". Ми ... краде. Хип-хопа е електронна музика. Бийтовете се правят по електронен начин. Това, което едно време се правеше от огромните пултове, вече се прави от лаптоп. А в електронната музика се семплира. Колко му е? Взимаш нещо, променяш го, става твое. Готово. Все едно този, от който си го взел го е измислил сам. Може би, но в хип-хопа, едва ли.

Друга е идеята, че първите рапери са реге МС-та, а в регето различни "песни" се пеят върху еднакви бийтове. Вика им се "ридим". Но да не се връщаме в историята. Няма как! Хип-хопа в България е в историята. Но не защото нищо не се случва, а защото нещата се случват по остарели начини.

На мен лично тази кретения ми е доста интересна. Ще я следя с интерес! Ще има доста интересни неща по телевизията, много скандали и много изцепки. През това време какво няма да има? Рап. Или поне няма да се прави от каращите се (и слава Богу). В момента зареждам плеъра с "невълнуващи" се хип-хоп тракове и започвам да наблюдавам трето издание на "гангстерските войни" в България.

Балкански гангстери по американски! 'Бах'ти смеха!
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!

0 comments :

Публикуване на коментар