Влиянието на музиката върху човека и негативни събирателни образи


Електронната музика е добре развита в България, главно в столицата и големите градове. В провинциите обаче електронна музика няма. Там върлува чалгата. В този материал ще разгледам два няколко хора, които ще са събирателен образ, базиран върху много наблюдения и научни факти (но няма да навлизам надълбоко в науката, тъй като за да разбереш науката, трябва да си вникнал надълбоко в нея. Повърхностните наблюдения най-често отвеждат към разбиране на "нещата" от езотерична гледна точка. Няма лошо).

Като цяло човекът е социално създание, което е свикнало да живее в групи. А за да има група, трябва да има общи черти в поведението на индивидите от тази група. Това се вижда и при стадните бозайници, ятните птици и пасажните риби. Групата има общи цели и показва общи белези. Еволюцията на човека обаче го е довела до такова ниво, където оцеляването и намирането на храна не са от такава първостепенна важност, като при животните. Тогава, за да остане индивидът в групата, е нужно да следва "правилата" в групата: да носи същите дрехи, като другите членове на групата (рапърите са смъкнати; чалгарите - помпозни / чалгарките - разголени и предизвикателни; рейвърите - цветни; металите - черни). Както забелязахте, основните тенденции в облеклото са базирани върху музиката, която се слуша в групата. Същото важи и за поведенческите нрави и битът на групата (метълите изпитват неприязъм към всичко цветно; рапърите изпадат в паника при вида на патрулка; чалгарите и боли фара, музиката на макс и държат по никакъв начин да не показват, че се приобщават към порядките на големия град).

Нормално е музиката да определя редица поведенчески белези на индивида. Доказано е, че мисловните процеси преминават по същите мозъчни пътища и вълни, като възприятието на музиката от мозъка. Тоест: това което слушаш, това мислиш. Още Орфей е доказвал влиянието на музиката върху поведението на хора и животни, после П. Дънов е доразвил теориите, а накрая научните методи просто са доказали очевидното.

За това няма музика, която да е адресирана към всички. Рапът е създаден, за да размърда мозъка на онеправданите (репресираните, дискриминираните). Регето горе-долу е насочено към същата целева група, но показва различни пътища за решение на проблемите (любов, разбиране, трева ...). Метълите и рокерите са анархисти. Интелигентната електронната музика е за хора с иновативно мислене, които разчупват границите. Чалгата - ... ми не е предназначена за високата интелигенция. Попът и хаусът "докосват" тези, които нямат идея какво точно правят и искат от живота.

Постарах се да обясня защо поведението на младите се определя от музиката и каква е нейната роля в оформянето на характери. За това правилната музика в тийнейджърска възраст е много важна част, която определя общото развитие на младежа за в бъдеще.

И сега да минем на събирателните образи:

Укьо Геле - пълен чобанин. Селяндур от класа. Представител на китно селце, някъде в географията. Образование - някакво в даскалото, преди да го затворят. Култура - минимална. Гледа да има да 'апне, да пийне домашно, да бийне жената и ако е чул "таа новата на Кондьо" може и да е достатъчно въодушевен, за да й донесе и някакви плътски удоволствия на тая женица.

Кака Пена - жената на укьо Геле. Сещате се, за да си до този хипопотам, не може да си интелигентен човек. То и не трябва. Пена помни романтичната вечеря, на която я изведе Геле когато бяха млади. Хапнаха кебапчета, пийнаха ракийка в кръчмата, чуха местният оркестър и кака Пена загуби 2 зъба, вследствие тупаница от мъжа й. Идилия, красота. Въпреки изгубените 2 зъба, кака Пена пак си остава "оборотна" в селцето и когато Геле се напие, тя си намира плътски удоволствия някъде другаде.

Ма тия двамата са завършени кадри. Не са интересни. Имат си обаче три дечица (тоест кака Пена е родила три пъти, независимо дали укьо Геле е бил замесен в процесите преди раждането). И понеже Геле е събрал бая пари от продажба на картофи, домашен алкохол, местни далавери и лотарии (късметлия), решава за изпрати децата "на Соф'ята", да намерят по-добър живот и да се откъснат малко от семейната идилия. И сега децата.

- Мара (Марийка) - най-голямото дете. Стъпва в София и вече с изграден характер, си търси своето - чалга и секс (на мама се е метнала). След няколкомесечно клатене по дупки и кенефи на Стуградски заведения, Марчето разбира, че "има хляб в тая работа". Не закъсняват тарифите, услугите от страна на разни чички. Марийка става танцьорка в някое заведение. От там я подхваща и шефа. Завършва нещо в УНСС, учи магистърското там ... НБУ, абе пак нещо. Вече е елитна проститутка, има си силикон, готина кола, снимала се е за Плейбой и с Преслава в Плейхаус. Забила е футболист. Пудри нослето (ама с качествено) и лапа с кеф. Идилия, развитие, красота!
Чалга - "качествена дрога" - по няколко пъти, от няколко човека в няколкото дупки.
Ще я видите в чалготека / по кориците / ако се ебе добре, може да има и собствено шоу

- Гоше (Жорко) - средното дете. Пълен бек. Абсолютен кретен. И естествено, понеже е от род (прадядо му е бил кмет), нема да се дава на софианците. Неговата кола е най-бързата и с най-яките атрибути. Всъщност е някакъв потрошляк с части на старо и т.н. Ама Гоше е тарикат, майка! Не пропуска шанс да ходи с кака на клубче, ама когато кака надраства тези неща, за Гошко остават колата (още по-бърза от предишните няколко реда и "чуй само двигателя, малееее, чуй, чуй!"), английското първенство и мачлетата в квартала и нуждата да открие нещо ново. Ма Гоше е тарикат! Веднага започва да слуша черно! Ходи на черни партита! Кефи се на гангстери! Стрелби, изнасилвния, кръв! Гоше е играч, майка! Всъщност в целта си да подражава на гаджето на кака и да се запази в бандата с другите малоумници, става алкохолик. Достатъчно е тъп, за да не стане наркоман. Пушил е трева, ма не го кефи. Кефи го да пуши западни цигари от родния Булгартабак.
Рапер - Селски бек - Алкохолик - Средно образование в техникум (едвам едвам)
Тоя нема да го видите, него ще го чуете. И ще искате да не го виждате.

- Лили - най-малкото дете. Не иска да става боклук като кака и малоумник като бате. Открива нова среда, нови приятели. Заменя чалгата с хаус (доста по-интелигентно е, уж), учи си, ако има пари ходи в Ялта, ако няма пари - на кафенце. Скромно дете. Завършва висше, хапва бонбонки. Скучен характер. Домакиня. Добро дете, ама безинтересно ... по шаблон. Без цели, без идеали. Да завърши там, да започне работа, да се омъжи, да има деца ... По принцип е на 20, ама мисли като 40-годишна. Е, да, отцепила се е от "семейната интелигенция", ма е скучна.
Хаус/транс - скука - бонбонки (ма по малко)
Армин, Тиесто, TOP 100 DJs ... такива места. Понякога на чалга, понякога на барче. Ма рядко, понеже е скучна.

В същото време децата, родени в София, естествено, имат по-голям светоглед и повече възможности, които да пропилеят. Събирателният образ е Ваньо (мислех да е момиче, ма много момичета щяха да станат).

Ваньо от малък е бунтар. Рапър. Минал е стилът, който слуша Гоше, когато е бил едва на 9. Оттогава се е отдал на рапа. Ходи смъкнат, рапира. Бори се срещу неправдите. Против циганите и расизма в САЩ е. Няма газов пистолет (Гоше има), има си ножче. Квартален скейтър е и му е яко. Ма изведнъж рапа нещо замлъква. Става лигав, детски. Старите неща омръзват и Ваньо започва да се рови в метъла, Докато един ден някой от по-големите в квартала му пуска DnB. Ваньо се влюбва, започва да търси. Влиза в позата. Old School траковете на Maztek и Hallucinator са му винаги в главата. Чака отнякъде да падне трак, албум, нещо да дръпне. Ходи на всяко парти. Зарибен, модерен.
Но DnB е сложна музика, изисква повече мисъл, за да я разбереш. Слуша се лесно, но не се разбира лесно. И за да не си личи, че не е в час, Ваньо влиза в следващата роля. Започва с трева. Светлините и баса се сливат, усещането е яко. Минава на хапчета, линии. Започва да прескача огради, вече не търси лични карти. Скъпите билети му пречат да си вземе своята доза. Не купува билети. Няма пари вече, трябва му още. Намира партии, евтини дилъри. Зарибил е старите си приятели си по DnB, а новите му приятели са го зарибили по амфет. Когато става достатъчно голям, за да усети DnB както трябва, вече е затънал на дълбоко. Не му пука за DnB. Там са приятелите ми, дилъра му, там е купона! В тоалетните. На черта или на вена, Ваньо е част от събитието. И не му се влиза в залата. Баса е слаб, тъпите DJ не му дават той да си пуска. А той има селекция (свалена от YouTube). Но вече спира да му дреме. Слабите гости не му движат краката, а българските артисти не стават по default. Всичко е различно от преди 5 години (когато е прослушал DnB). За него вече тази музика е отживяла, няма развитие. Но му е хубаво, че има партита постоянно, защото така е близо до новата си любов ... Ако беше момиче (трябваше да е момиче) щеше да лапа за амфет. И сега не му пречи, но не. Може би за кока, но трудно се намира.

И Марийка, и Гоше, и Лили, и Ваньо са събирателни образи с негативни черти. Защото негативното се постига по-лесно. Ако тези четиримата бяха избрали по-различен път, щяха да имат повече възможности. Но сега нямат.

За това, музиката трябва да се разбира. Когато я разбереш, ще осъзнаеш дали е за теб, дали не е. Но ако се отдадеш на някаква музика, без да я осъзнаеш, резултатите винаги ще са лоши. Е, на Марийка не и е лошо със собственото токшоу и Мерцедес, но ако беше избрала друг път за себе си, щеше да е мениджър. Може би. Не се знае, не й го обещавам. Но поне нямаше да е курва. И Гоше можеше да не е бек. Можеше да се стегне, да стане футболист. Е, тогава щеше да се кефи на такива като кака си, но пак е по-добър вариант от сегашния ми начин на живот. Лили, тя си е окей. Скучна е, но поне не е боклук. Браво, Лили!

Ванката, него го виждаме всеки път. Той е там някъде, около нас. Пропаднал младеж, без бъдеще, без минало. Вечно направен и вечно неадекватен. Но той имаше най-много възможности в началото. Е, избрал си е тази. Супер, Ванка! Поне не си чалгар. 
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!