Drum and Jazz в няколко реда


Десетото издание на Drum and Jazz е вече в историята. Юбилеят на традиционната есенна забава, организирана от HMSU, представи на феновете една страхотна музикална вечер, изпълнена с красиви емоции, музикални импровизации, мощен басс и смайващи визуализации. Любимият на публиката Drum and Bass беше разчупен по уникални начини, за да се превърне обикновената парти-вечер в незабравимо преживяване. Освен DnB, в програмата на събитието бяха засегнати и други басс-стилове, както и доста живи инструменти, които още повече повдигнаха градуса на настроението.

Mloski - Labyrinth (ABCD)
Графика на обложката: Иван Шопов
Вечерта започна с Live изпълнение на Mloski. Варненският продуцент представи голяма част от авторското си творчество. IDM сета му беше изпълнен с много басс и дъбстеп елементи. За много от присъстващите представената музика беше "лека" и "бавна", но по всичко личеше, че импровизациите тепърва започват. Клубът бавно започна да запълва капацитета си, а много от прииждащите хора забравиха за предразсъдъците си относно скоростта на музиката и се впуснаха в басс-ритъма на Антон.
Голяма част от траковете, които Mloski изпълни през Ableton, могат да бъдат намерени в новият му албум "Labyrinth", който наскоро излезе за ABCD.

Mlosky - Labyrinth 

Oratnitza
(отляво надясно): Иван "Попа" - вокал
Георги Маринов "Horhe"- Джиджериду
Християн Георгиев - Кавл и вокал
Петър Йорданов "Buny" - Тъпан, Кахон
Blender вече беше почти изпълнен, когато на сцената се качиха музикантите от Oratnitza. Пултът и музикалните машини бяха заменени с живи инструменти, а закърнелите DnB критици предвкусваха пореден "сет", в който няма да има любимото "басче".
Но Buny, Horhe и Християн бяха приготвили доста богат репертоар от народни песни, пречупени през творческата призма на тримата музиканти. Импровизациите им бяха изпълнени с много "Drum" от инструментите на тъпанаря (понеже свири на тъпан, иначе е доста интелигентен човек) Бъни, а за "Bass"-а се погрижиха двете джиджериду на Хорхе. Християн разтуптя сърцата на хората с народните мотиви, изсвирени с кавал.
По всичко си личеше, че триото е положило доста усилия, за да задоволи вкуса на Drum and Bass феновете, а те им отговориха подобаващо с високо вдигнати ръце и традиционни български хора.
"Ние обичаме Drum and Bass". Това каза Християн на публиката в Blender. Този факт си пролича от невероятното им изпълнение.

EXo (HMSU, Mirizma)
Абсолютният експериментатор EXo за пореден път показа, че Drum and Bass може да се комбинира с всичко. Георги беше първият изпълнител, който влезе в изцяло в характеристиките на Drum and Bass-a със своя Autonomic сет. "Недоволните" от музикалната концепция намаляха, но все пак имаше негативни възгласи относно динамиката на парчетата. Единичните отрицателни изказвания бързо бяха заглушени от изпълненията на електрическа китара от страна на младия музикант Harry.
Двамата коренно различни изпълнители (DJ и рок китарист) си паснаха чудесно и си личеше, че са репетирали специално за събитието. Синхронизацията между двамата беше на високо ниво. Псайкаделик изпълнението им със сигурност ще се помни дълго време. Autonomic сет на 4 дека (3 плеъра и грамофон) и рок-елементи рядко се виждат заедно на едно място. Но за 10 години, феновете на Drum and Bass в България трябва да са свикнали с факта, че на Drum and Jazz може да се случи всичко!


Деси Добрева
След изпълнението на EXo и Harry, всичко беше готово за абсолютните хедлайнери на вечерта. Пушекът в залата затъмни погледа на всеки. Личеше си, че е време да се впуснем в творчеството на уникален музикално-визуален проект - триото БALKANSKY! Каквото и да се каже за тях, би било малко. Вече десет години Иво "Kuker" Христов (визуализации), Теодосий Спасов (кавал, вокал) и Иван Шопов (bass елементи) показват различното си виждане към музиката. Красотата и мощта на традиционният български звук придобиват космически измерения, когато е допълнена висококласни bass решения и феноменални визуализации и осветление. Очакваше се, че създателите на Drum and Jazz идеята за пореден път ще оставят публиката без думи, но дори и най-подготвените за събитието не подозираха какво ще се случи. Както беше обявено по програма, заедно с БALKANSKY, на сцената се качи и певицата Деси Добрева. И тогава в клуб Blender се случи абсолютна музикална магия. За два часа огромната публика (около 1500 човека) стана свидетел на едно от най-силните изпълнения на БALKANSKY в цялата им дълга и успешна история. Сърцата на феновете наистина биеха в тон с дълбокия ритъм на Иван, когато цялата красота на българската народна музика изпълни всяко пространство в клуба. Публиката виждаше, чуваше, чувстваше и дори вдишваше абсолютният феномен, който сътвориха четиримата изпълнители. Многобройните посетители на клуба през цялото време подкрепяха искрено артистите и пееха заедно с Деси Добрева. Именно заради активността на феновете, музикантите се върнаха на сцената цели два пъти. Никой не искаше изпълнението на БALKANSKY да приключва, но "всяко хубаво нещо си има своя край".

BCee
Riya
След малко закъснение заради удълженото изпълнение на БALKANSKY & Деси Добрева, дойде ред и на британските участници да вземат своята част от програмата. И за пореден път се оказа, че гост-изпълнителите не могат да усетят идеята на Drum and Jazz.
BCee направи феноменален сет! Публиката го оцени. Но ... този сет би могъл да бъде още по-феноменален, ако беше на някое друго парти. На фона на абсолютната импровизация през цялото време (близо 5 часа) преди гостите, Стив пусна, това което си пуска винаги. Сетът беше изпълнен с хитове (страхотни хитове), но такъв сет BCee прави навсякъде. Нищо ново, нищо различно. Нямаше я импровизацията. Може би за импровизация се разчиташе на Riya. Наистина щеше да е прекрасно, ако вокалистката беше показала своите възможности, но не би. "Ангелският глас" на "кралицата" се чуваше рядко, а когато пееше, го правеше върху вокалните линии на траковете. Някак силата на Riya въобще не се усети. Микрофонът в повечето случаи беше по-близо до тялото, отколкото до устата й. А контактът с публиката от сорта на "Are you here, Sofia?", малко принизи изпълнението й на ниво "МС". Лично за мен Riya не беше на нивото, което се очакваше от нея.
Наистина, изпълнители от този ранг винаги могат да накарат публиката да избухне. BCee и Riya са го правили неведнъж. Но, както споменах в една статия преди няколко дни, публиката в България е интелигентна и взискателна. Самият факт, че между натъпканите рамо в рамо фенове, започнаха да се появяват празни пространства, е показателен за оценката, която се даде на британците.

High Roll
Абсолютно висока оценка получи следващото изпълнение в програмата. Мартин (Konspirator) и Димо (Mocks) повдигнаха настроението в клуба доста по-добре от машината за изстрелване на конфети. High Roll вече натрупват голяма популярност на Острова с изпълненията си за Formation Records, а в България дуото е сред големите любимци на публиката. Двамата артисти сътвориха феноменален Drum and Bass сет, като наблегнаха на neurofunk и techstep тракове. Въпреки умората след дългите часове забавление (събитието започна рано, в 21:00), феновете получиха нов прилив на сила в краката и се движеха в бързия ритъм на парчетата.

Targy
И въпреки, че по програма, събитието беше приключило, създателят на HMSU - Targy, застана зад пулта и показа на всички, че DnB партитата нямат фиксиран краен час! С няколко встъпителни трака, изпълнени с jazz елементи, Димитър се изправи пред сложната задача да закрие феноменалното събитие. Лампите в клуба бяха светнати, а някои помещения - затворени. На барът не се приемаха поръчки, а завесите на входа на залата бяха почти напълно спуснати. Но това не значеше "край на партито". Targy се беше заредил със страхотна Drum and Bass селекция и си изкара сета докрай.
Така приключи едно страховито парти!

=================================================

В музикално отношение Drum and Jazz е най-разнообразното събитие в българския bass-календар. Много хора не разбират този факт, но това не е типичо Drum and Bass преживяване. Въпреки, че DnB заема централна част в програмата, доста други музикални течения биват представяни в проекта. Именно това е красотата на Drum and Jazz.

Както Drum and Bass, и изцяло bass-музиката, си имат своята цветова палитра, така и феновете на тези течения имат своя колорит. И ако безплатните партита и локалки събират по-скоро негативната част на bass-обществото, то Drum and Jazz показва абсолютен контраст в това отношение. Публиката вчера беше абсолютно разнообразна и интелигентна. Да, имаше и задоволително количества роботизирани фенове на "басчето", които не усетиха тръпката на началните изпълнения, имаше и прекалили с "инерцията" индивиди (като гръмогласното момиче пред входа, която отнесе доста шамари и обиди), пред клуба бяха разиграни поредните серии на "мемоарите на дивата свиня" (цит. Ctrl+J) със счупени бутилки, боклуци и спукани балони. Имаше всичко (не може без, не сме в 14-ти век). Но огромната част от публиката беше абсолютно интелигентна и ерудирана. Видях доста хора, които не съм виждал отдавна на партита, видях много приятели с музикални наклонности (и принципна неприязън към електронната музика), видях огромна маса истински DnB почитатели! И ако HMSU ни предложиха уникално музикално събитие, то ние отговорихме подобаващо със страхотното си поведение пред сцената! Малко музикални организации могат да се похвалят с подобен контакт между артисти и публика!

Drum and Jazz е уникално и широкомащабно събитие. Следват два месеца, в които ще се събираме на по-малки, но също много вълнуващи партита (с и без гости). В края на месец януари HMSU ще впрегнат сили в провеждането на традиционния грандиозен Рожден ден. Любимата организация ще става на 16.
До тогава обаче има доста интересни басс-мероприятия. Bass Blog ще ви държи в течение за тях.
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!