DnB културата? Пикая ти на DnB културата!

Снимка: Google

Отдавна не съм си позволявал да изразя лична емоция в блога. Но това все пак е блог. Моят си блог. И натрупани с времето мисли, ще бъдат изляти в следващите редове. 100 % някой ще ми се обиди. Няма как. Дреме ми! Все пак, ако сте тръгнали да четете това, прочетете цялата статия, за да сме си наясно. Не си правете изводи от първите 10 реда. Все пак ... най-малкото няма да напиша само 10 реда.
Приятно четене!

"- Хората, които дават пари за музика в България не дават и пет пари за вас и за вашия DnB!
- И ние не даваме пет пари за тях!
- Вие не давате пет пари за нищо!"

Не познавам човека, който каза това. Просто поредният, с който си говорих пред Jazzmatazz вчера. Да, "пред" Jazzmtazz! Не и вътре в бара! Защото вътре беше гадно! Чак отвратително! 50 нюанса на отвратително! Че даже и повече!

Не може в клуб с капацитет 20 човека (добре, 25 след ремонта) да поканиш 200 човека публика. Тъпо е! Но дали? Защо да е тъпо? Jazzmatazz винаги са били отворени към DnB и винаги в бара са ставали страхотни партита. И нормално. Събират се хора, прави се оборот. Всички са доволни! А дали?

Според лайн-ъп, партито щеше да е до 6. Супер! Но не би! Евала на Бобката, че и до 5 ни остави! Защото малко или много, бяхме на бар. А като отидеш на бар, пиеш в бара, нали? Правиш си някакъв бюджет за вечерта и отиваш да се забавляваш. Но не би! В близкия денонощен бирата е по-евтина. Защо да не си вземеш бира оттам? Ми сега ще ти обясня защо да не си взимаш бира оттам.

"Ми сложи някакъв вход! Аз ще ти взема процент от входа... Ами защото на мен ми струва 300 лева, за да го отворя тоя бар. За персонала, барманите, охраната. За заплати. Токът не го смятам... И ми кажи горе-долу колко човека ще чакаш. На мен не ми трябват хора, трябва ми оборот... Попринцип съм отворен към стилове и млади групи (в случая - организации). Но не искам DnB. Ако мислиш да ми доведеш 200 човека, които да са вода от чешмата и наркотици, няма смисъл да отварям бара" - собственик на столично заведение.

"Ми брат, ше ти го кажа така! Дойдоха "еди-кои-си" (българска хардкор група), имаше 50 чоека, оборота на бара беше "еди-колко-си" пари. Направихте вие парти, напълни се заведението. Оборота беше тройно по-малък. Мен не ми трябва да ви гледам кви сте 'убави. Мен ми тря'ат пари! Тука си имаме разходи." - управител в друго заведение в София.

Изводи: никой не ни ще "басчето". Защото "басчето" пълни клубовете, но не и касите на клубовете. Защото басера си носи в раницата! Я домашно, я двулитровка. А на скапания бар искат пари! Не ги е срам! Чалгари! А добрият БеГе-басер си има разходи. "Скъпи грамажи, брааат!". За какво да дава пари за алкохол в бара. Той е басер. Слуша "басче". И се кефи! Но май никой не му се кефи на него. Защото навсякъде хората работят за пари, не за усмивките и широките зеници на негово величество басера.

Мда, "басчето" в България вече десетилетие и половина е основна част от българската сцена. Достатъчно време, за да се изгради интелигентна публика. И такава публика наистина има. Но и достатъчно време, за да се развият изроди. За съжаление!

Връщам се на вчерашната вечер. Все пак тя е повода да се "излея"!

- Вътре е тясно и е горещо!
- Е мн ясно, вътре не е за 200 човека!
- Ми да го бяха направили някъде другаде!
- Ми някъде другаде искат пари или въобще не ни искат (описаните по-горе разговори). А тук сме на безплатно. Барът не ни иска вход, не ни иска процент печалба. Дава ни място и си разчита на оборота.
(Разговорът е прекъснат от момиче, което ни съобщава "ще ида до магазинчето да си взема бира" - и много ясно! В магазинчето е евтинийка. И ако върнеш ботилката, ти връщат и стотинки...)
- Еми аз сега малко ще си почивам. Две партита тази седмица и ще ходя чак на Position Chrome.
- Ще пропуснеш Cern и Drum and Jazz. (За Cern на момичето не й светна лампичка ... нормално, къв е па тоя?)
- Ми няма да имам пари. Колко ще е билета на входа? 30?
- 25. Но утре има билети по 15.
- Ма утре няма да имам пари.
- Изшмърка всичко, нали?

Ми, да, сигурно. Но все пак на фона на цялата наркомания вчера, момичето беше прекалено адекватна. Защото клубът беше пълен, то не е трудно. Но пълнежът беше гаден. Хора, направени на щайги, дали сума пари за каквото и да е. Няма лошо! Това си е част от играта. Ходиш на парти - друсаш. Ходиш на басче и предрусваш. Пак-ман. "Давай, давай, аз поемам". И дойде време за благотворителност. Партито беше с такава цел. Събирахме пари за ... "Йоанка" ... what the fuck, man??? "Йоанка" да не ти е роднина, бе пич? Понеже 90% от хората, наричащи Joanna Syze с малко или дори умалително име са й слушали "Само таа със Zardonic" ... Може би "Родина", нзн, не са едно-две парчетата й със Zardonic, но ходи му обяснявай на басера. Важното е, че знае за кого става въпрос. Похвално! Но след подканване от страна на DJ-те, кутията беше забелязана. Все едно не беше описано в ивента, нямаше го на флаера ... все тая. Забелязаха кутията. И басера си е басер. Той е щедър. Цъкна в цепката на картонения куб ... стотинки. Йес! Иначе е съпричастен басера. Гадно му е за "Йоанка", ма виждаш ли ... гадни дилъри! Сигурно ако не беше предрусал на животно, щеше да даде и повече. Но ... "скъпи грамажи, брааат!". Който колкото може и който колкото иска. Трябва да се отбележи това, че наистина имаше хора на които им пукаше и дадоха каквото могат, но самият факт, че събраната сума дрънчеше е ... гнусен! Наистина ли трябваше Мадлен да хване кутията и да я носи по бара като църковна служителка, търсеща подаяния за храма, за да видите, че се събират пари за благотворителност???

================================================

Но басера е съпричастен! И съпортва!

- Абе Жорката няма ли да пуска албума?
- Не е албум, а релийз. Малко песни са.
- Е като са малко песни, кво ги бави?
- Ми изпипва ги, търси пазар в чужбина сигурно.
- Абе аре да ги пуска, ква чужбина???
- Абе брат, като пусне "албума" ще си го купиш ли?
- Е не, ще го дръпна отнякъде, ма ми писнаха кътовете в "облака".
- Ми е такава чужбина. Тука за какво да ги пуска?

Ма наистина, за какво да си купуваш даден албум/релийз/сингъл. Има го в нета. И после "Защо никой не прави авторски DnB в таа България, бе?". Ми защото няма смисъл. Музиката е бизнес, като всеки друг бизнес. А бизнеса се прави за печалба.
Рекламен трик за българските продуценти:
Пускайте си нещата на диск и го изкарвайте на пазара с две пластични карти бонус. Може и да привлечете внимание. И не бъдете нагли! Не стига, че басера идва да ви пуши и да ви тупа на партитата, пък сега и музиката трябва да ви купува. За кво?

А на партитата ... "слаби гости, кви са тия?". Ми такива са. Или гостите ще са скъпи, но и билетите ще са скъпи, или гостите ще са ... "слаби", но и билетите ще са евтини. Нали се сещате, че няма как да дойдe целия световен елит на 4км и билета да е 15 лева. Въпреки, че и тези 15 лева за парти са прекалено много за басера. Но за тези 15 лева, същият басер в чужбина, ще гледа гостите само на плакати. Защото за 7,5 евро са локалките в чужбина. Същите тези локалки, които тук се правят за без пари.

- Ма как HMSU правят локалка на 4км, а другите не правят?
- Ми 4км си има голям наем, особено с Clear Sound.
- Е ... ми и тука да сложат Clear Sound, кво?
- Ма тоя Clear Sound е за пари. Ще има вход.
- Е нема да влезна тогаа!
- ... .!???!!!?

Това обяснява също факта защо Валери сложи този безбожен вход от 6 лева на Metafiziq партито. Не го е срам! Поне да си беше викнал някой от лейбъла. Нищо, че за да викне гост от чужбина, трябва да му осигури самолетни билети и хотел. Той може и да е на загуба Валери, но кво ти пука, брат? Важното е да сме на "басче" и да има гости и да е за без пари.

А и гостите които трябва да идват ... да не са някакъв гаден liquid или Jungle. Трябва да са "басче". А за неграмотните продуценти и промоутъри, ще кажа, че "басчето" е тежка музика, не някакви дъбстепи. Къде е ликуида, къде е дъбстепа ... ма няма значение. Важното е да е тежко. Басерът си обича да е тежко. Басерът си ходи и на габичка. Няма лошо!!! Но и на габичката се държи по същия начин. Понеже Hard Bass - Hard Core ... голееемата па разлика ... браааат! (за малко да изпусна "браааат!").

- Ти разлика между Hard DnB и HardCore правиш ли някаква?
- Ми те и двете са тежки и яки.
- Ми баба ми е готвачка, братовчед ми - културист. И двамата са тежки и яки, ма са доста различни.

=============================================

Заключение:
За това в световен мащаб DnB е сред най-котираните стилове в музиката, а в България не е. За това по света DnB DJ-те са уважавани артисти, а в България - не. Затова всичко в нашата "Мила Родино" е зациклило жестоко на едно ниво. И затова никой не ни иска в клуба си или на сцената си. Никой не иска да работи с артистите ни. Няма смисъл от нас, DnB феновете. На нас ни дай "басче", ние ще се оправяме някак си. Оправяхме се през 2004-та, ще се оправяме и сега. Нищо, че не сме се променили много от тогава. Но, дано се оправяме с "басчето" и през 2020, че лично аз не виждам смисъл от тая сцена в следващите 5 години. Но кой съм аз? Фенче някакво. Проблемът е, че много артисти също са на моето мнение.

Нещо трябва да се промени, но какво? Вече в клубовете има второ поколение басери. Хора, които не са били родени, когато DnB се е зародил в България. Проблемът е, че те попиват това, които виждат. А примерът не е добър. Не можем да разчитаме на тях да направят промяната в стила, защото "така сме ги възпитали". А промяна трябва да има. Иначе "GG, alt+f4" беше ни приятно!

Ако не оценяваш труда на хората, не заслужаваш труда на хората!

One Love! Peace!

UPDATE: Част 2!!!
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!