Поредно нечовешко парти на HMSU

HMSU за пореден път доказаха, че са най-мощната басс-организация в България и на Балканите. Снощното парти - 20 yrs of METALHEADZ, беше неоспоримо доказателство за този факт. Парти от подобен мащаб трудно може да се направи от друга басс-организация в страната.
Цялата нощ беше незабравима. Визуализациите бяха ярки, цветни и в пълен унисон с музиката. А музиката - тя беше на световна класа. И няма как да е по друг начин, когато на една сцена са пионерите в и на световния, и на българския DnB.

Пръв на сцената беше ЕХо. Винаги експерименталният му стил остава малко неразбран от публиката в началото. Но винаги, когато представи някой непопулярен басс-стил в България, той става хит. Но след време. В последните месеци ЕХо се изявява като промоутър на Autonomic DnB за страната. В световен мащаб този стил добива огромна популярност и много титани в басс-музиката се насочиха към продуцирането на нискодинамичния и насечен DnB. Естествено, за българските фенове това не е точно "бассче", понеже е "някакъв вид дъбстеп" и е "по-бавно". В България нещата трябва да са малко по-хард. Но винаги сме били по-назад със световните течения. Докато по света се чудят как да изчистят звука и да създадат нещо ново, българските фенове се чудят "басче" ли им се слуша или габба. Няма лошо! Странното е, че някъде се губи границата между двата коренно различни стила. Но всеки си има право на мнение. Колкото и интересно да е то!
Та, ЕХо! Страховит сет! Нови тракове, ексклузивни тракове, отвърдени тракове. Дискове, винили. Тонове дабъл дроп! И петте човека (добре де, да не съм критичен, повече сме - 7-8), които се кефим на Autonomic, се изкефихме зверски на поредния шедьовър от ЕХо.
Останалите си чакаха гостите. Но ... изненада! Doc Scott! Абсолютният ветеран изненада публиката. Вместо ретроспекция на цялото творчество на Metalheadz, британецът пусна още по-насечен Autonomic и HalfStep с доста psychedelic елементи. Тежкият басс продължи да тресе земята (както беше и на ЕХо). Въпреки, че Autonomic вълната беше продължена от един от най-опитните гости, идвали някога в страната, публиката пак не успя да се раздвижи. Само викове в паузите и по-динамично клатене на дроповете показваше, че има публика в залата. А публиката беше много!
Не ми е ясно какво му е толкова трудното за възприемане на минималистичния DnB. Но всеки бассер си има свои виждания към наркотиците ... така де, към музиката. Но стана ясно, че не е достатъчно да ти се тресат дрехите от плътен басс. Трябват си "тенджери". Все повече бяха хората, които се питаха кога ще се качи Dom & Roland, но и за това си имаше време. Ред беше на Ulterior Motive.
За launch-a на своя нов албум, дуото дойде в намален състав (причината е, че по същото време Metalheadz празнуваха РД в Полша и другата половина на дуото представяше The Forth Wall EP там). Сетът Ulterior Motive беше нещо като преход между по-лекото начало и вече дълго чаканото повишаване на динамиката. Освен тракове от новият си албум, британецът беше подбрал и доста класически за лейбъла тракове с типичното Jungle звучене. В края бяха пуснати и по-здрави неща, което вече подсказваше, че на сцената ще се качи Dom (& Roland).
Трети сет пред българска публика, но този вече беше специален. Освен официалния Рожден ден на Metalhedz и неофициалния - на 31records (лейбъла на Doc Scot), Dom също празнуваше РД. И го отпразнува по перфектен начин! Тежкият му и динамичен звук винаги се е харесвал на българската публика. Хората почустваха живец в краката си и всички на 4-ти километър буквално избухнаха. Страховита селекция, мощен бас, динамични линии, подкрепени с уникални и синхронизирани визуализации. Всичко добре подбрано по тежкия вкус на родния фен. Dom & Roland за трети път ни остави без дъх. Това наистина беше най-силният му сет.
High Roll. Този път изневериха на jazzy и rollin' звученето си. Нямаше как. След абсолютните резачки от Dom, щеше да е странно да чуем мелодичните идеи на дуото. Затова този (и може би сетът им от Слънчев бряг, донякъде) беше най-мощният микс, който съм чувал от дуото, когато са заедно на сцената. Изпълнен с neurofunk и дарк елементи час. Сякаш зад пулта не бяха High Roll, а по-скоро b2b между Mocks и Konspirator (... който разбрал, разбрал).
За финал - имaхме Ogonek. Типично в негов стил Валери затвори феноменалната вечер, като изтръгна сърцата на феновете с агресивния си ogostep. С болежки в мускулите, трябваше да се прибираме.
HMSU поднесоха на българските фенове страхотна басс-вечер, изпъстрена с огромно музикално разнообразие и поднесена от най-големите в бизнеса! Басът бучеше и тресеше бетона. За това спомогна ClearSound. Визуализациите оставиха траен спомен в главите на по-трезвите със своята цветност и перфектен синхрон с музиката. Слаба вечер с непознати гости? Grow up! Мерси, HMSU!

Край на статията!

И сега ... криви мисли! Сарказъм, тежка действителност и кофти лично мнение.

Естествено, това парти беше направено за пари. Милионерите от HMSU за пореден път бръкнаха в джоба на бедния български ... наркоман ... фен. Цели 20 лева (10 евро) за някакви си гости от Британия? Луди ли са? "Къв е тоя Металхедс и бассче ли пуска?" (бисер от фейсбук). В същия ден Camp Sessions правиха парти не с кой да е, а с DRS!!! И то за 5-10 лева! А тука - метали и глави! Или метални глави! За 20 точки, Ми това си е цяла двайска, бе хора (скъпи грамажи)!
Така, за справка. Парти само на Ulterior Motive в Лондон, където те не са "гости от чужбина" със самолетни билети и хотел - 5-7 лири (около 15-21 лева). Математиката ми е куца, ма май сме на далавера!

Друга крива мисъл: с какъв акъл се прави jungle парти в същата вечер, когато най-големия jungle лейбъл в света ти идва на крак. При положение, че има толкова много празни дати следващата седмица. Но къде са 20 години, къде пък са 3. Боли те! Важното е да се подбиват датите и клубовете да са на загуба от това. Да нямат връзка организациите, да кажеш объркали са се. Но това си е странна тенденция, така са си свикнали хората. То затова на техни партита ходят едвам-пълнолетни и едвам се прави оборот на бара. Такава е концепцията. Важното е трактора да бичи хитове и "да сА лей суаг". Затова - 5 лева за парти! Като на Локалка, ма с повече непълнолетни друсалки, слаба селекция и необразовани фенове. А може да е по друг начин, май. Или?

Се тая! Не давам акъл, изразявам мнение.

Ми това е. Слушайте готина музика, в блога ще пишем за нея!

П.С. Ма да бЕх сложил картинка, нещо? И така е добре :)
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!