Auonomic DnB - Страницата


В последно време в световният DnB се появи феноменът Autonomic (HalfStep / Minimal DnB). Много доказани артисти решиха да разнообразят творбите си с малко по-лекото звучене на новата мода. Самият стил предлага по-слабо динамични басс линии, поякога дори монотонни, но изпълнени с много атмосфери и интересна орнаментика. Доста neurofunk артисти използват Autonomic елементи в творчеството си. Enei, Mefjus, Billain, Cern са само част от имената, които комбинират новото звучене с тяхното стандартно творчество. Множеството артисти, голямата конкуренция, че може би дори и пренасищането на пазара с еднотипни тракове доведе до този феномен. Все повече neurofunk артисти остават незабелязани и творчеството им се класифицира като "безлично" поради факта, че не показват нищо ново в сравнение с общия фон. DnB се разви много за тези 20 години. Новата вълна започна да се вижда на хоризонта.

dBridge (източник: Google)
Самите споменати neurofunk артисти не са пионери в жанра. Имена като Sabre, dBridge и много други започнаха да добиват все по-голяма популярност. Стилът, който те представят вече повече от две десетилетия, започна да става доста по-разбираем от масите. Autonomic DnB започна да излиза на преден план в общата продукция. Смятан за "EDM на DnB културата", жанрът добавя нужното разнообразие към леко омръзващите (че и дори силно затихващи) стилове. Лейбълите Samurai Music и EXIT Audio не спират да бълват интелигентен звук. Мощните Dispatch, Metalheadz, Icarus и Critical също се преориентират в тази насока. Започнаха да излизат и млади продуценти, повлияно от това течение - например Hyroglifics.

Масовият бум на този стил обаче някак подминава България. Страната, закърмена с Hardcore DnB трудно поглежда към останалите стилове. Въпреки, че съседите от Полуострова като Treo и Billain, омекотиха звученето си, ние от доста време си оставаме на едно ниво. Няма лошо! Велики и уважавани артисти са "виновните" за любовта на слушателите към по-тежкия звук. Но някак нещата се изродиха. Артистите ни са сред най-добрите в света, но публиката е далеч от това ниво. Думи като "liquid" и "jumpup" звучат обидно, когато се споменават от фенове. "Dubstep" е нещо, създадено от Сатаната и се отбягва от всички като апокриф! Всичко това би трябвало да говори за висока култура и диференциация на "рейвърите". Но не би. Огромен брой почитатели на партитата не правят разлика между Hard Bass и Gabba. Различията в музикални течения някак се изпаряват, когато съдържат "HARD" в името си. А "oldschool" траковете на Maztek и Hallucinator заливат социалните мрежи. Сякаш DnB е влязло в България през 2006-2008, а това далеч не е така. Имената на пионерите в drum and bass-a се споменават от малцина, а канените гости са "неизвестни", "слаби" и "не правят басче". Трудът на организациите, които държат културата на плещите си е недооценяван. Липсва уважението към тези, които са градили сцената с години. За сметка на това комерсиалното звучене набира все по-голяма популярност. Голяма част от феновете предпочитат да отидат на безплатно парти, показващо новостите в UKF, вместо да дадат пари за истинско смислено събитие със заряд и настроение.
Спирам! Наскоро изразих личното си мнение към псевдо-почитателите на DnB.

Heщата обаче не са чак толкова страшни. За 15 (и повече) в България има малцина (на общия фон), но за сметка на това качествени, фенове на интелигентния DnB и bass-музика. Именно на тях Autonomic DnB представя новото звучене на стила в световен и национален мащаб. Но какво се крие зад тази страница във Facebook? Кои стоят зад нея?

Страницата е създадена преди няколко месеца от Яна Маркова (Rainbow Pills), която бързо събира малък, но ерудиран екип около идеята. Отначало целта на страницата беше да запознае хората със стила Autonomic DnB, но в последствие идеите на екипа започнаха да прерастват към много по-големи начинания.

Кои са Autonomic DnB?

Rainbow Pills - създателка на страницата. Фен на DnB може би от самото му навлизане в страната. Човек с ясен поглед върху сцената. Яна следи най-новите течения, но винаги гледа с уважение към по-старите творби.

HydraShock - непознатият за масите DJ, който всъщност е от съвсем първите представители на DnB културата в България. Представител на крюто DigitalNightmarez, Николай е един от най-големите виновници Drum and Bass да навлезе с такава сила в страната.

EXo - "експериментаторът". Човекът, който преди десетина години вкара DubStep и DrumStep в залите и музикалните клубове в страната. Жоро в момента изненадва публиката с "някакви там нови дъбстепове", които не създават настроение сред хардкор обществеността в България. Но за малцината, които усещат звуците от сетовете му в последно време, това е Autonomic DnB като жанр и звучене.

BzzzT - един от младите таланти на родната басс-сцена. Теодор е майстор в подбора на neurofunk и techstep тракове, но и нюхът му към Autonomic и Half-Step е категоричен.

Vasquez - роденият в България DJ е един от добре приеманите артисти в далечна Нова Зеландия. С афинитет към нестандартните и мелодични звуци, Васил си е създал богата колекция от тракове, по-голямата част от които са на винил (също като EXo и HydraShock). До няколко месеца се очаква той да се върне за кратко на родна земя и се очаква да покаже своя афинитет към Autinomic DnB на слушателите в България.

DutZie - блогър (отскоро) и DnB любител и ценител.


Meesha - Най-новият член на екипа. Миша отдавна е част от Mirizma. Въпреки, че до сега не се е занимавала с миксиране, тя има невероятни познания в областта на дъбстеп и autonomic DnB. Селекцията й от към тракове е невероятно добра и със сигурност ще допринесе доста към съдържанието на страницата.

Екипът зад Autonomic DnB е малък, но плътен. Идеите ни са да предоставим и представим новият "звук" на феновете. Звук, който е малко по-интелигентен и разчупен. В страницата могат да бъдат намерени и чути много парчета на световноизвестни автори. Стараем се да представим най-новата продукция и да поднесем алтернатива на леко еднотипното еднообразие от музикални стилове в страната.

Ако искате да ни проследите, можете да го направите през:

- Facebook

- MixCloud
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!